ΑΘΗΝΑ
12:22
|
23.04.2024
Από το φόβο πιθανών ιρανικών αντιποίνων...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες Αμερικανοί διπλωμάτες και υπάλληλοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ απομακρύνονται από τη χώρα στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων που παίρνουν οι αμερικανικές αρχές από το φόβο πιθανών ιρανικών αντιποίνων μετά τη δολοφονία του Ιρανού ταξίαρχου και “πατέρα” του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέ στις 27 Νοέμβρη.

Η πληροφορία, που μεταδόθηκε πρώτα από την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ και στη συνέχεια από το διαδικτυακό αμερικανικό ΜΜΕ Πολίτικο, αντανακλά την ανησυχία Αμερικανών αξιωματούχων της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά αντίποινα από το Ιράν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη επειδή θεωρείται σχετικά πιο εύκολος στόχος για φιλο-ιρανικές σιιιτικές πολιτοφυλακές.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές κατά καιρούς ρίχνουν ρουκέτες και πυραύλους στην λεγόμενη ‘Πράσινη Ζώνη” ασφαλείας στη Βαγδάτη, όπου βρίσκονται αρκετές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, καθώς και σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες κάνοντας λόγο για “αναπροσαρμογές” στο διπλωματικό προσωπικό που έχουν οι ΗΠΑ “σε πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο”. Όταν ρωτήθηκε εκπρόσωπος Τύπου σχετικά, αυτός δεν το διέψευσε.

Στη θέση του πάντως παραμένει ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Μάθιου Τουίλερ.

Πέρα από τους διπλωμάτες και μέρος του προσωπικού της πρεσβείας αποχωρούν ως τις 15 Γενάρη 2021 και περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες στο πλαίσιο εντολών που έδωσε το Νοέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ για να δείξει ότι “έχιε πετύχει” η πολιτική του στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα