ΑΘΗΝΑ
23:58
|
01.05.2024
Παραβιάζει το εργατικό δίκαιο καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Google παρανόμως και καταχρηστικά απέλυσε εργαζομένους τους που επιχείρησαν να συνδικαλιστούν, όπως διαπιστώνει σε καταγγελία του το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (NLRB).

Στην καταγγελία το NLRB αναφέρει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός παρανόμως παρακολουθούσε και ανέκρινε τους εργαζόμενους για τη συνδικαλιστική τους δράση. Η εταιρεία απέλυσε κάποιους υπαλλήλους της επικαλούμενη παραβίαση των δεδομένων ασφαλείας, αλλά σύμφωνα με το NLRB ελέγχονταν μόνο οι εργαζόμενη με συνδικαλιστική δράση. Η Google αρνείται ότι έχει παραβιάσει το εργατικό δίκαιο και ότι οι απολύσεις ήταν παράνομες.

Προσφάτως ένα από τα κορυφαία στελέχη της Google, στο τμήμα της ηθικής της τεχνολογίας, δήλωσε ότι απολύθηκε για ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που έστειλε σε συναδέλφους της.

Η καταγγελία του NLRB αφορά τις απολύσεις δύο εργαζομένων πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2019. Οι Λόρενς Μπέρλαντ και Κάθριν Σπίερς απολύθηκαν για ακτιβισμό των εργαζομένων. Ο πρώτος φέρεται να οργάνωσε διαμαρτυρίες κατά της απόφασης της Google να συνεργαστεί με την IRI Consultants, μια εταιρεία γνωστή για τις αντι-συνδικαλιστικές δράσεις, όταν της δόθηκε να ελέγξει τα ημερολόγια των υπαλλήλων. Τώρα, το NLRB διαπίστωσε ότι η πολιτική της Google να ελέγχει τα ημερολόγια συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι παράνομη. Αρκετοί άλλοι υπάλληλοι απολύθηκαν μετά τις διαμαρτυρίες, αλλά το NLRB διαπίστωσε ότι μόνο οι απολύσεις των δύο πρώτων παραβιάζουν το εργατικό δίκαιο. Οι συνολικά τέσσερις απολυθέντες είναι γνωστοί ως οι “Τέσσερις της Ημέρας των Ευχαριστιών”.

“Η πρόσληψη της IRI από την Google είναι μια ξεκάθαρη δήλωση ότι η διοίκηση δεν ανέχεται πλέον την οργάνωση των εργαζομένων”, δήλωσε ο Μπέρλαντ. “Αυτή την εβδομάδα το NLRB διαπίστωσε ότι με απέλυσαν παράνομα επειδή προσπάθησα να βοηθήσω τους συναδέλφους μου”, δήλωσε η Σπίερς. “Το NLRB μπορεί να διατάξει την Google να με αποκαταστήσει, αλλά δεν μπορεί να αντιστρέψει τη ζημιά που έγινε στην αξιοπιστία μου”, πρόσθεσε.

Η αντίδραση της Google στην καταγγελία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας NLRB ήταν η εξής: “Η εταιρεία ενθαρρύνει και στηρίζει την κουλτούρα των εσωτερικών συζητήσεων. Οι ενέργειες των εν λόγω εργαζομένων ήταν μια σοβαρή παράβαση της πολιτικής της εταιρείας και του αισθήματος εμπιστοσύνης στον εργασιακό χώρο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα