ΑΘΗΝΑ
06:11
|
04.05.2024
Η IBM προειδοποιεί “η πολυπλοκότητα των μεθόδων τους καταδεικνύει ότι πρόκειται για εθνικό κράτος”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στόχος κυβερνοκατασκοπείας έχουν γίνει εταιρείες ή οργανισμοί που σχετίζονται με την “αλυσίδα ψύξης” των ευαίσθητων εμβολίων κατά του κορονοϊού σύμφωνα με την εταιρεία πληροφορικής, IBM. Η ταυτότητα των χάκερ παραμένει ασαφής και άγνωστη, ωστόσο, η IBM εκτιμά ότι η πολυπλοκότητα των μεθόδων τους καταδεικνύει ότι πρόκειται για εθνικό κράτος.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιό της, η IBM αναφέρει ότι έχει αποκαλύψει μια “παγκόσμια εκστρατεία ηλεκτρονικού ψαρέματος (phising)” που επικεντρώθηκε σε οργανισμούς οι οποίοι σχετίζονται με την “αλυσίδα ψύξης” του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 , δηλαδή τη διαδικασία που απαιτείται για τη διατήρηση των δόσεων εμβολίου σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς μεταφέρονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα εμβολιαστικά κέντρα και στα φαρμακεία.

Εμβόλια σαν αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer και BioNTech για να μην αλλοιωθούν κατά τη μεταφορά τους πρέπει να αποθηκευτούν στους -70 βαθμούς Κελσίου ή και σε ακόμα πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει η  Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομία (Interpol), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών κι άλλων κρατών.

Η εταιρεία πληροφορικής IBM εκτιμά ότι η εν λόγω εκστρατεία ηλεκτρονικού ψαρέματος ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, αναφέρει ότι ηλεκτρονικά μηνύματα phising εστάλησαν σε έξι χώρες και σε οργανισμούς που συνδέονται με την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση. Εταίροι της συμμαχίας της Gavi είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

Άλλοι στόχοι των χάκερ περιελάμβαναν:  εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ψυγείων εμβολίων σε ζεστές χώρες και πετροχημικών προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ξηρού πάγου, τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης της Κομισιόν, μια νοτιοκορεατική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και μια γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων που στηρίζει πελάτες που σχετίζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.  

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο δημοσίευσε την έκθεση της IBM, προειδοποιώντας τα μέλη της Επιχείρησης Warp Speed ​​- της εθνικής αποστολής για τα εμβόλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ – να είναι σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την έρευνα της IMB τα κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα στο όνομα στελέχους της Haier Biomedical, μιας κινεζικής εταιρείας παροχής “αλυσίδας ψύξης”, η οποία ειδικεύεται στη μεταφορά εμβολίων και στην αποθήκευση βιολογικών δειγμάτων.

“Οι χάκερ έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια”, δήλωσε η αναλύτρια της IBM, Κλερ Ζαμπέβα, “ερεύνησαν σωστά τη μάρκα, τα μοντέλα και την τιμολόγηση διαφόρων ψυκτικών μονάδων της Haier. Όποιος συνέβαλε σε αυτήν την εκστρατεία γνώριζε πολύ καλά τα προϊόντα που εμπλέκονταν στην αλυσίδα εφοδιασμού για τη χορήγηση εμβολίου σε μια παγκόσμια πανδημία”, πρόσθεσε.

Η Haier Medical δεν σχολίασε κάτι σχετικά με τα αναφερόμενα στην έκθεση της IBM.

Προειδοποίηση από την Interpol

H Interpol απέστειλε την Τετάρτη προειδοποίηση προς τις 194 χώρες μέλη της, καλώντας τις να προετοιμασθούν για ενέργειες του οργανωμένου εγκλήματος επικεντρωμένες στα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19.

Ο οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας με έδρα την Λυόν απέστειλε σήμα “πορτοκαλί συναγερμού” προειδοποιώντας για “πιθανή εγκληματική δραστηριότητα συνδεόμενη με την παραποίηση, κλοπή ή παράνομη προώθηση εμβολίων κατά της Covid-19 και της γρίπης”.

Η Interpol καλεί τα μέλη της σε επαγρύπνηση απέναντι στον κίνδυνο κυκλοφορίας πλαστών τεστ, η χρήση των οποίων κινδυνεύει να πολλαπλασιασθεί με την προσεχή επανάληψη των διεθνών μετακινήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα