ΑΘΗΝΑ
22:40
|
03.10.2023
Νέες δηλώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Πρόθεσή μας είναι, όταν με το καλό η επιδημία το επιτρέψει, το άνοιγμα της αγοράς να γίνει κλιμακωτά, για να αποφευχθεί και ο μεγάλος συνωστισμός”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο είναι να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς σε κλάδους εποχικούς, όπως τα παιχνίδια και προσέθεσε: “Στην ίδια λογική, έχουμε βάλει τα κομμωτήρια για λόγους ατομικού καλλωπισμού και φροντίδας και στην ίδια αυτή, πρώτη ταχύτητα, έχουμε βάλει και τα βιβλία. Για να ληφθεί η απόφαση να ανοίξουν όλα αυτά τα καταστήματα, πρέπει πρώτα η πανδημία να υποχωρήσει σε πιο χαμηλά νούμερα. Τώρα τα νούμερα είναι ακόμα υψηλά. Άρα, δεν μπορούσαμε να πάμε σε πιο γενναία απόφαση”.

Για το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ανέφερε ότι “ανοίγουν μόνο εκείνα τα καταστήματα που έχουν ως αμιγώς επαγγελματική τους δραστηριότητα, την πώληση αυτών των χριστουγεννιάτικων ειδών”. “Το κριτήριο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί εφόσον δεν δουλέψουν καθόλου στις εορτές, το εμπόρευμα αυτό δεν μπορούν να το πουλήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου. Αυτά είναι περίπου 110 στον αριθμό σε όλη την επικράτεια”, προσέθεσε ενώ σε ό,τι αφορά στην απόφαση να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και τα σούπερ μάρκετ ο υπουργός σημείωσε: “Αφού ανοίξαμε τη λιανική πώληση για αυτά τα καταστήματα, ξεκλειδώνουμε και τα σούπερ μάρκετ. Εδώ υπάρχει μία ένσταση από πολλούς στην αγορά ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις μεγάλες αλυσίδες που επίσης πουλάνε χριστουγεννιάτικα, αλλά που τώρα είναι κλειστές.

Κρίναμε πρώτον ότι αν ανοίξουμε μόνο τα 110 αυτά καταστήματα θα δημιουργηθούν αναγκαστικά εικόνες συνωστισμού σε αυτά, κάτι που δεν θέλαμε και δεύτερον, καλώς ή κακώς, πλέον φτάνουμε στην 7η Δεκεμβρίου, άρα αυτά όλα τα είδη πρέπει κάπως να πουληθούν. Δεν μπορούν να μείνουν στα ράφια”.

Εστίαση

Για το άνοιγμα της εστίασης και τη στήριξη μέσω ΕΣΠΑ ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο κλάδος θα τύχει ειδικής μέριμνας, αλλά αργότερα. “Με τα κρούσματα που βλέπουμε καθημερινά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο εν μέσω εορτών, πόσο πολύ δύσκολο είναι το άνοιγμα της εστιάσεως. Άλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστιάσεως έχουν πει ότι αν είναι να ανοίξουν πέντε μέρες, καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου”, επισήμανε.

Επίσης, ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ξεκίνησε αποκλειστικά εστιασμένο στην εστίαση και τις εξωτερικές θερμάστρες τονίζοντας ότι ισχύει αναδρομικότητα, «θα αποζημιώνεται κάθε εστιατόριο που έχει αγοράσει τις θερμάστρες εξωτερικού χώρου από τον Φεβρουάριο του 2020» και προσέθεσε: “Το κρίσιμο είναι όταν θα ανοίξει η εστίαση να χρησιμοποιούνται και οι εξωτερικοί χώροι, να είναι ανοιχτές οι πόρτες και να υπάρχει αερισμός”.

Για την αποτροπή αθέμιτου κέρδους

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αποτροπή αθέμιτου κέρδους εν μέσω πανδημίας ο υπουργός ανέφερε τα εξής: “Έχουμε ψηφίσει δυο διαφορετικές τροπολογίες που μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε διατίμηση του κέρδους είτε σε διατίμηση της τιμής σε οποιοδήποτε είδος θεωρείται κρίσιμο για την υγειονομική ασφάλεια και την τροφική αλυσίδα. Υπάρχουν πια οι μηχανισμοί να επέμβουμε αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει προσπάθεια αθέμιτου κέρδους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Προς το παρόν η αγορά λειτουργεί σωστά. Διατίμηση βάζουμε μόνο στα rapid τεστ και τα PCR και μάλιστα θα βγει υπουργική απόφαση εντός των επομένων ωρών”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 21 νεκροί από πτώση λεωφορείου στη Βενετία

Σε κώμα 16χρονη Ιρανή στην Τεχεράνη υπό ασαφείς συνθήκες

Οι Μεξικανοί δεν ξέχασαν τους νεκρούς φοιτητές του Τλατελόλκο και της Αγιοτσινάπα

Όχι άλλα κέρδη, βουτηγμένα στων εργατών το αίμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα