ΑΘΗΝΑ
23:18
|
08.02.2023
Το Παρίσι προειδοποιεί ότι μπορεί να ενεργήσει μονομερώς αν η συμφωνία δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία “θα μπορούσε’ να ασκήσει βέτο προκειμένου να “σκοτώσει” την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, εφόσον κρίνει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ένωσης.

Αυτό διεμήνυσε ο Κλεμάν Μπον, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και στενός φίλος και συνεργάτης του προέδρου Μακρόν. Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοωνικό σταθμό Europe 1, o Μπον ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία μπορεί να ενεργήσει μονομερώς αν η συμφωνία δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιρρίπτει ευθύνες στη Γαλλία για αξιώσεις της τελευταίας στιγμής που έχουν προκαλέσει νέες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Όλες οι πλευρές, πάντως, εκτιμούν ότι το απόγευμα της Κυριακής ή -το πολύ- το πρωί της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Ο Μπον σχολίασε ότι η γαλλική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο Λονδίνο, αλλά επέμεινε ότι “το ρίσκο να μην καταλήξουμε σε συμφωνία είναι ακόμα υπαρκτό. Δεν μπορούμε να κρύβουμε την αλήθεια όταν διακυβεύεται το συμφέρον των αλιέων, ενός σημαντικού κλάδου και μιας μεγάλης κατηγορίας Γάλλων πολιτών. Δεν είναι αυτό που επιθυμούμε, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω τους ψαράδες μας, τους παραγωγούς μας, όλους τους πολίτες, ότι δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία”.

“Κάθε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης βέτο και το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία. Θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία όπως οφείλουμε να κάνουμε για το συμφέρον του λαού της Γαλλίας”, υπογράμμισε ο Μπον, διευκρινίζοντας ότι η γαλλική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της από την πρώτη στιγμή, ενώ οι Βρετανοί “κάποιες φορές δεν ήταν και τόσο σαφείς”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκώμια Σολτς για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Κινέζοι «τρολάρουν» την αεροπορική καταδίωξη του αερόστατου

Η Κίνα απαιτεί άρση των κυρώσεων στη Συρία

Στόχος Μπάιντεν νέα θητεία και διατήρηση της κόντρας με Κίνα και Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα