ΑΘΗΝΑ
03:52
|
25.04.2024
Απόφαση – σταθμός από τον ΟΗΕ που αναγνώρισε τη φαρμακευτική της αξία. – Ποιες χώρες ψήφισαν υπέρ και ποιες κατά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η κάνναβη αφαιρείται από τη λίστα των “επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών” και αναγνωρίζεται η φαρμακευτική της αξία. Η απόφαση της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ (CND) ελήφθη μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η κάνναβη αφαιρείται από τη κατηγορία IV των ναρκωτικών όπου και είχε τοποθετηθεί με τη Συνθήκη του 1961 του ΟΗΕ για ναρκωτικά δίπλα σε σε ουσίες επικίνδυνες, εξαρτησιογόνες  και χωρίς θεραπευτικές χρήσεις όπως η ηρωίνη.

Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους. Κατά τάχθηκαν 25 χώρες. Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία ηγήθηκε του μπλοκ των χωρών – ανάμεσά τους η Κίνα, το Πακιστάν και η Νιγηρία – που ψήφισαν κατά. Ο εκπρόσωπος της Κίνας ξεκαθάρισε πως παρά το ψήφισμα, η χώρα του θα ελέγχει αυστηρά την κάνναβη “για να προστατεύσει από τις βλάβες και τις καταχρήσεις”.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε πως η νέα ταξινόμηση είναι “σύμφωνη με τα επιστημονικά στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης”, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τους διεθνείς ελέγχους για την κάνναβη, διευκρινίζοντας ότι “η κάνναβη συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για πολλές χώρες ώστε να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, όπως και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα πάνω στις φαρμακευτικές χρήσεις της.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα