Η σημαία της Κίνας στήθηκε και “κυματίζει” στη Σελήνη, 50 και πλέον χρόνια μετά την τοποθέτηση της αστερόεσσας από τους Αμερικανούς Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν, μέλη του πληρώματος του διαστημόπλοιου Apollo 11.
Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες της κόκκινης πεντάστερης σημαίας της χώρας να στέκεται ακίνητη στην χωρίς αέρα επιφάνεια της Σελήνης. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από κάμερα ενσωματωμένη στο ρομποτικό σκάφος Chang’e-5, το οποίο ολοκλήρωσε την αποστολή του και επιστρέφει στη Γη έχοντας συλλέξει δείγματα σεληνιακών βράχων και σκόνης.
Η Κίνα εκτόξευσε το σκάφος στις 24 Νοεμβρίου. Η αποστολή, που δεν είναι επανδρωμένη, φέρει το όνομα της κινεζικής θεότητας του φεγγαριού. Ο στόχος της είναι να συλλέξει σεληνιακό υλικό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης. Αν τα καταφέρει, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.
Είναι η πρώτη αποστολή αυτού του είδους μετά από 44 χρόνια. Η τελευταία παρόμοια αποστολή είχε πραγματοποιηθεί από το σοβιετικό Luna 24, το οποίο είχε συλλέξει έως και 200 κιλά σεληνιακού υλικού.
Δεν είναι μια απλή σημαία
Η κρατική εφημερίδα Γκλόμπαλ Τάιμς (Global Times) της Κίνας αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η κινεζική σημαία είναι μια “υπενθύμιση του ενθουσιασμού και της έμπνευσης” που αποτέλεσε για την ανθρωπότητα η τοποθέτηση της αμερικανικής σημαίας κατά τη διάρκεια όλων των αποστολών του Apollo.
Η σημαία της Κίνας στη Σελήνη ζυγίζει περίπου ένα κιλό, έχει πλάτος δύο μέτρα και ύψος 90 εκατοστά. Είναι φτιαγμένη με υλικά που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της Σελήνης. “Μια συνηθισμένη εθνική σημαία δεν αντέχει στις αντίξοες και αφιλόξενες συνθήκες της Σελήνης”, δήλωσε ο επικεφαλής της διαστημικής αποστολής, Τσενγκ Τσανγκ.
Η στιγμή της εκτόξευσης του ρομποτικού Chang’e-5: