ΑΘΗΝΑ
03:19
|
24.04.2024
Η Μόσχα υπενθυμίζει στην Άγκυρα τις ρωσοτουρκικές συγκρούσεις και την καλεί υπομονετικά να θυμηθεί την ιστορία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να θυμηθεί την ιστορία της και το πώς διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία καλεί η Μόσχα την Άγκυρα στηλιτεύοντας τις “πλάτες” που κάνει στο Κίεβο υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του για διαπραγματεύσεις σχετικά με την “επιστροφή” της Κριμαίας στην Ουκρανία.

“Η Τουρκία ενδιαφέρεται να βρεθεί η Κριμαία στην παρακμάζουσα και διαλυόμενη Ουκρανία με την προοπτική μελλοντικής απόκτησης κάποιων εδαφικών κερδών”, υπογράμμισε, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Κριμαίας και αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Γκεόργκι Μουράντοφ, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Ο απατηλός χαρακτήρας αυτών των υπολογισμών έχει αποδειχθεί ιστορικά, καθώς αυτοί ακριβώς οδήγησαν τους Οθωμανούς ηγέτες στην συντριβή”, τόνισε, ο Ρώσος αξιωματούχος στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα τις ρωσοτουρκικές συγκρούσεις, ειδικά στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου και για το έδαφος της Κριμαίας, παρότρυνε την τουρκική ηγεσία να θυμάται ότι όποιος επιτρέψει στον εαυτό του να ξεχάσει την ιστορία, στερείται μέλλοντος.

Οι δηλώσεις Μουράντοφ έγιναν λίγο μετά την επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα και τη δημόσια στήριξη της Τουρκίας στην ουκρανική πρωτοβουλία “Πλατφόρμα της Κριμαίας”, η οποία προγραμματίζεται να συνέλθει τον Μάιο του 2021 με κεντρικό θέμα την “επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία” και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία.

Κατά τον Μουράντοφ η υπό διαμόρφωση “Πλατφόρμα” έχει “προβοκατόρικο σκοπό, την όξυνση της διεθνούς κατάστασης, καθώς άπαντες κατανοούν πλήρως ότι το ζήτημα με την Κριμαία έχει οριστικά επιλυθεί. Η Κριμαία είναι μια ρωσική επαρχία και άλλη εκδοχή δεν μπορεί να υπάρξει. Εκείνοι, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, διακινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες”.

Διαστάσεις απόψεων

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (4/12) ότι η στάση της Τουρκίας στην Κριμαία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διαστάσεις απόψεων στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και ότι η Μόσχα συνεχίζει υπομονετικά να εξηγεί την άποψή της στους Τούρκους εταίρους.

“Διατηρούμε αμοιβαία ευεργετικές σχέσεις που βασίζονται στις αρχές της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε ο ένας τα συμφέροντα του άλλου. Την ίδια ώρα, έχουμε διαφωνίες. Η Κριμαία είναι μια σημαντική διαφωνία, έχουμε εντελώς αντίθετες απόψεις επί του ζητήματος. Συνεχίζουμε να εξηγούμε στους Τούρκους εταίρους μας τη σταθερή μας θέση στην Κριμαία” ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

“Συνεχίζουμε να εξηγούμε τη στάση μας στην Κριμαία. Αυτό το θέμα δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά συνεχίζουμε να επικοινωνούμε τη θέση μας στους Τούρκους εταίρους μας και θα το κάνουμε αυτό υπομονετικά και με συνέπεια” συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν επανειλημμένως και δημοσίως διαφωνήσει με την “κατάληψη” ή “κατοχή” της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Κριμαίας,  κάνει λόγο μόνο για “επανένταξη” της χερσονήσου στον ιστορικό της κορμό.

Σημειώνεται ότι η “επιστροφή” της Κριμαίας στη Ρωσία, μετά από το διάλειμμα μερικών δεκαετιών, όταν εντός της σύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης αφαιρέθηκε το 1954 από τη Ρωσική Ομοσπονδία και “δωρίσθηκε” στην Ουκρανία από τον Σ.Χρουστσόφ, επικυρώθηκε με Δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή έχει βρεθεί στο έδαφος της ιστορικής χερσονήσου. 

Στις 16 Μαρτίου 2014 το 96,57% των κατοίκων της Κριμαίας, που προσήλθαν στις κάλπες υπερψήφισαν την επανένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και μόλις το 2,66% τάχθηκε κατά, καθώς το Κίεβο και η Ουκρανία βυθιζόταν στην πολιτική και κοινωνική κρίση, από την οποία ταλαιπωρείται ως και σήμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα