ΑΘΗΝΑ
15:36
|
20.04.2024
Αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου – Πέτσας: “Θα τα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ;”
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα σε πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ ως αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για τρία χρόνια.

Σε αυτά τα χρόνια το City Plaza λειτούργησε ως χώρος στέγασης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. “Θα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα 312.500 ευρώ ή θα τα φορτώσει κι αυτά στους φορολογούμενους;”, σχολίασε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η ιδιοκτήτρια του City Plaza είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ για την υπόθεση της κατάληψης επικαλούμενη το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Η απόφαση του ΕΔΑΔ εκδόθηκε χθες Πέμπτη.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Στο ΕΔΔΑ η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων από το κτίριο. Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε τις ανησυχίες των αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

“Το ΕΔΔΑ επιδικάζει αποζημίωση υλικής βλάβης μόνο “για απώλεια ευκαιριών” κατά τη διάρκεια της κατάληψης, καθώς και ένα συμβολικό ποσό για την ηθική της βλάβη, έχοντας λάβει υπόψη και ότι η αστυνομία καθόταν σε διακριτική απόσταση την ώρα που γινόταν η κατάληψη του ξενοδοχείου, συμμετέχοντας στη δημιουργία τετελεσμένων, ότι υπήρχε πολιτική απόφαση για την κατάληψη κι ως εκ τούτου δεν εκτελούνταν οι εισαγγελικές εντολές αλλά και δικαστική απόφαση, ότι οι μηνύσεις της Αλίκης για απόδοση ευθυνών “πάγωσαν” στα συρτάρια του Αρείου Πάγου και δεν διερευνήθηκαν, ότι από την πρώτη στιγμή έγινε δημόσια εκστρατεία δυσφήμισης της Αλίκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα ΜΜΕ, ότι η επικαλούμενη έλλειψη χώρων δεν δικαιολογεί μια τέτοια αδράνεια, όταν μάλιστα η πολιτεία στέλνει και το “λογαριασμό” στην πολίτη, χρεώνοντάς την με φόρο ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), για μια ιδιοκτησία που το κράτος με τις παραλείψεις του της έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα που είχε αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά της ιδιοκτήτριας, Αλίκης Παπαχελά.

Η κατάληψη έληξε στις 10 Ιουλίου 2019 με πρωτοβουλία των αλληλέγγυων και φιλοξενούμενων χωρίς να επέμβει η Αστυνομία. Διαβάστε εδώ την απόφαση του ΕΔΔΑ στα αγγλικά.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα