ΑΘΗΝΑ
19:02
|
19.04.2024
Στις 6 Δεκέμβρη θα ρίξει στη Γη μια κάψουλα με πολύτιμα δείγματα από το υπέδαφος ενός μακρινού αστεροειδή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τελευταία φορά που το Hayabusa2 ήταν ορατό με γυμνό μάτι από τον πλανήτη Γη, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμα πρόεδρος των ΗΠΑ και το Brexit ήταν μια ανομολόγητη φαντασιώση κάποιων ευρωσκεπτικιστών Βρετανών πολιτικών.

Έξι χρόνια και τρεις μέρες μετά την έναρξη της πρωτοποριακής αποστολής του, το ιαπωνικό διαστημόπλοιο επιστρέφει στη Γη και στις 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να ρίξει στη νότια Αυστραλία μια κάψουλα με υλικό που συνέλεξε από τον Αστεροειδή Ryugu, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Τα δείγματα από την επιφάνεια και το υπέδαφος του αστεροειδή και τα υπόλοιπα δεδομένα που συνελέγησαν κατά την αποστολή του Hayabusa2 ίσως μας δώσουν σημαντικά νέα στοιχεία για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και την αρχή της ζωής.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, την ώρα που θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, στην εναέρια περιοχή της Βουμέρα, στη Νότια Αυστραλία, το η επανδρωμένο ιαπωνικό διαστημόπλοιο θα ολοκληρώνει ένα ταξίδι συνολικά 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, το οποίο συμπεριλάμβανε δύο στάσεις στην επιφάνεια ενός κινούμενου αστεροειδούς.

Οι επιστήμονες της Ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA) εκτιμούν πως τα δείγματα, ειδικά αυτά που προέρχονται από το υπέδαφος του Ryugu, περιέχουν πολύτιμα δεδομένα που δεν επηρεάζονται από τη διαστημική ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όπως ανέφερε ο Μακότο Γιοσικάουα, ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος Hayabuasa2, η επιστημονική έρευνα θα εστιάσει στην ανάλυση οργανικών υλικών στα δείγματα εδάφους από τον Ryugu, καθώς αυτά ίσως κρύβουν απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και στον δικό μας πλανήτη.

Αμέσως μετά τη ρίψη της κάψουλας με τα πολύτιμα δείγματα από τον μακρινό αστεροειδή, το Hayabusa2 θα συνεχίσει την αποστολή του. Θα επιστρέψει στο διάστημα και θα κατευθυνθεί προς έναν άλλον μικρό αστεροειδή, τον 1998KY26. Αυτό το νέο ταξίδι του, αναμένεται να διαρκέσει 10 χρόνια.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Πέθανε ο Νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς

Μελέτη γεννά ελπίδες για ανανέωση του ανοσοποιητικού συστήματος ηλικιωμένων

Ρωσικός πύραυλος Soyuz με 3 αστροναύτες εκτοξεύτηκε στον ISS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα