ΑΘΗΝΑ
12:04
|
26.04.2024
“Διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια” σημείωσε σε σημερινή του δήλωση κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Δένδιας μετέφερε την κοινή εκτίμηση των ομολόγων του πως “θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία” αποφεύγοντας ωστόσο να την προσδιορίσει και πολύ περισσότερο να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις. Παρέπεμψε έτσι στο επικείμενο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο τέλος της εβδομάδας.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων δεν εξέτασαν μόνον τη στάση της Τουρκίας και τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζήτησαν επίσης τρόπους “αποκατάστασης” και ενίσχυσης των τεταμένων (επί κυβέρνησης Τραμπ) διατλαντικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ, τις εξελίξεις στη Γεωργία, τις εκλογές στη Βενεζουέλα, και την εργαλειοποίηση των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στο Χονγκ Κονγκ για την άσκηση πίεσης στην Κίνα.

Τι είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Σε συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε το απόγευμα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στην κοινή διαπίστωση των υπουργών Εξωτερικών έναντι της Τουρκίας, πως δηλαδή η Άγκυρα δεν έχει βελτιώσει αλλά επιδεινώσει τη συμπεριφορά της σε χώρες της ΕΕ.  «Όλοι οι υπουργοί πιστεύουν ότι δεν έχουμε δει θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει» τόνισε Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση των κινήσεων της Άγκυρας από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής μέχρι την επικείμενη που θα γίνει στο τέλος αυτής της βδομάδας “δεν είναι θετική”.

Αύριο η Τριμερής στο Αμάν της Ιορδανίας

Μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ εάν και τι μέτρα θα πάρει έναντι της Άγκυρας, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί εμμέσως συνέχιση της πίεσης στις Βρυξέλλες εντείνοντας τη συμμετοχή της σε τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αύριο ,Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αυθημερόν στο Αμμάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ιορδανίας- Ελλάδας και Κύπρου συναντώντας τους ομολόγους του Νίκο Χριστοδουλίδη και Αϊμάν αλ Σαφάντι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα