ΑΘΗΝΑ
19:58
|
19.04.2024
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία ζητούν αυτοσυγκράτηση από την Τεχεράνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προθέσεις της Τεχεράνης να ενισχύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Με κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα 07/12, τα τρία συμβαλλόμενα ευρωπαϊκά κράτη προειδοποιούν ότι τέτοιες κινήσεις σαμποτάρουν τις προσπάθειες διάσωσης της συμφωνίας και παρακίνησαν το Ιράν να εγκαταλείψει τα σχέδια ενίσχυσης του πυρηνικού του προγράμματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τεχεράνη ειδοποίησε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει επιπλέον αντιδραστήρες εμπλουτισμένου ουρανίου στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ. Επιπλέον, το κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε νόμο που προβλέπει επεκτάσεις μεγάλης εμβέλειας για το πυρηνικό πρόγραμμα και απαγορεύει στους παρατηρητές του IAEA να έχουν πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, εφόσον δεν αρθούν εντός διμήνου οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη.

H περίφημη διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) έχει πρακτικά ‘παγώσει’ από το 2018, όταν αποχώρησαν από αυτήν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόφαση ότι η Τεχεράνη παραβιάζει το “πνεύμα” της συμφωνίας. Αμέσως μετά την αποχώρησή τους, οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις κατά του Ιράν κι επέβαλαν και νέες, σε εταιρείες και πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι στηρίζουν τη συμφωνία, δεν έχουν καταφέρει να μετριάσουν τις συνέπειες και τον αντίκτυπο της εκστρατείας της “μέγιστης πίεσης” που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Εν όψει της αλλαγής της αμερικανικής κυβέρνησης, όμως, ζητούν για μία ακόμα φορά από το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να συμβάλει στη διατήρηση μιας ανοιχτής διπλωματικής οδού.

“Το αντίθετο θα υποσκάψει τις κοινές μας προσπάθειες για τη διατήρηση της JCPOA και θα τορπιλίσει την ευκαιρία που δίνεται για επιστροφή στη διπλωματία με την επερχόμενη αλλαγή στην αμερικανική κυβέρνηση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα