ΑΘΗΝΑ
09:08
|
03.05.2024
Νέα κούρσα εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συγκυριακή (προς το παρόν) σύγκλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων αναμέσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έναντι του Ιράν δείχνει να σηματοδοτεί μία νέα κούρσα εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρον Ντέρμερ δίνοντας συνέντευξη σήμερα από κοινού με τον Εμιρατινό ομόλογό του , Γιουσέφ αλ Οτάιμπα στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό για την πώληση αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 καθώς και προηγμένων όπλων και πυρομαχικών στα Εμιράτα.

“Πιστεύουμε πως τα ΗΑΕ είναι ένας σύμμαχος στην αντιπαράθεση με το Ιράν και δεν πιστεύουμε ότι αυτό το πακέτο όπλων θα παραβιάσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για διατήρηση του προβαδίσματος που έχει το Ισραήλ στον τομέα της ποιοτικής στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής ” είπε χαρακτηριστικά ο Ντέρμερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος αντίθετα κάλεσε την επικείμενη κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να ξεκινήσει συνομιλίες με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή προτού επιχειρήσει την επαναφορά της χώρας του στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι αντιδράσεις στο αμερικανικό κογκρέσο

Μπορεί ο Ντέρνερ να μην έχει πρόβλημα για το εξοπλιστικό πακέτο των 23 δισ. δολαρίων που επιδιώκουν τα Εμιράτα, ωστόσο, στο κογκρέσο των ΗΠΑ υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σχέδια αποφάσεων που προωθούνται κατά της πώλησης προηγμένων αεροσκαφών και άλλων όπλων στα ΗΑΕ. Το βασικό πρόσχημα που προβάλουν είναι οι παραβιάσεις του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η συμμετοχή των Εμιράτων σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

Ανάμεσα στα μέλη του κογκρέσου που αντιδρούν σε αυτό το εξοπλιστικό πακέτο είναι και ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντες που θεωρεί πως η παροχή τεχνολογίας στα ΗΑΕ από τις ΗΠΑ “θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ανταγωνιστών σε Ρωσία και Κίνα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα