ΑΘΗΝΑ
18:55
|
26.04.2024
Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, ο πρώην και πρώτος αριστερός πρόεδρος της Ουρουγουάης, Ταμπαρέ Βάσκες, εξαιτίας του καρκίνου στον πνεύμονα από τον οποίο έπασχε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, στην οικία του στο Μοντεβιδέο, ο πρώην και πρώτος αριστερός πρόεδρος της Ουρουγουάης, Ταμπαρέ Βάσκες, εξαιτίας του καρκίνου στον πνεύμονα από τον οποίο έπασχε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γιού του, Αλβάρο Βάσκες.

Ο κεντροαριστερός πολιτικός και ογκολόγος ήταν πρόεδρος της Ουρουγουάης δύο φορές, κατά την περίοδο 2005-2010 αλλά και το διάστημα 2015-2020.

Διαγνώστηκε με καρκίνο πέρυσι στο τέλος της δεύτερης θητείας του.

Το Ευρύ Μέτωπο, το κόμμα στο οποίο ανήκε, κυβέρνησε τη μικρή χώρα των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων για 15 χρόνια, ώσπου ηττήθηκε στις περυσινές εκλογές. Ο Βάσκες εναλλάχθηκε στην προεδρία με τον “φτωχότερο πρόεδρο του κόσμου”, Χοσέ “Πέπε” Μουχίκα, καθώς το Σύνταγμα της Ουρουγουάης απαγορεύει διαδοχικές θητείες στην προεδρία της χώρας.

Ο γιός του Αλβάρο Βάσκες, ανοκοίνωσε ότι πέθανε στο σπίτι, παρουσία της οικογένειας και λίγων φίλων. “Εκ μέρους της οικογένειας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Ουρουγουανούς για την αγάπη που έλαβε εδώ και τόσα χρόνια”, ανέφερε στο Twitter.

Γιός συνδικαλιστή, ο Ταμπαρέ Ραμόν Βάσκες Ρόσας γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο στις 17 Ιανουαρίου 1940 και μεγάλωσε σε μία εργατική γειτονίά της πρωτεύουσας. Σπούδασε γιατρός και πήρε πτυχίο ογκολόγου το 1972. Έκανε περισσότερες σπουδές με υποτροφία στη Γαλλία. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Αουξιλιαδόρα Ντελγάδο και είχε 3 παιδιά και ένα θετό γιο.

Σοσιαλιστής, μέλος του αριστερού συνασπισμού Διευρυμένο Μέτωπο, ήταν ο πρώτος αριστερός δήμαρχος στην ιστορία που εκλέχτηκε στο Μοντεβιδέο (1990-95}. Το 1994 δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς έλαβε 30,6%, ενώ το 1999, πήρε 48% στο β΄γύρο, χάνοντας από τον Χόρχε Μπάτγιε. Εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις 31 Οκτωβρίου 2004 με 50,4% από το α΄ γύρο και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μαρτίου του 2005.

Ήταν αγαπητός στους Ουρουγουανούς για έναν συνδυασμό οικονομικών πολιτικών και ισχυρών προγραμμάτων πρόνοιας που εφάρμοσε βοηθώντας στην έναρξη μιας δεκαετίας ισχυρής ανάπτυξης που μείωσε τη φτώχεια, έπειτα από τη βαθιά κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2008, ο Βάσκες παραιτήθηκε όλων των θέσεών του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε η θέση του εναντίον των αμβλώσεων.

Ο Ταμπαρέ Βάσκες επανεξελέγη ως πρόεδρος της Ουρουγουάης στις 30 Νοεμβρίου 2014, κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος, Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε Πόου με ποσοστό 56,63% έναντι 43,37% του ανθυποψηφίου του.

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του ήταν η νομιμοποίηση της ελεγχόμενης από το κράτος παραγωγής, διανομής και πώλησης κάνναβης.

Παράλληλα, ηγήθηκε με πείσμα στον αγώνα εναντίον του καπνίσματος. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος στη Λατινική Αμερική και ο πέμπτος στον κόσμο που απαγόρευσε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, επέβαλε την τοποθέτηση ολοένα προειδοποιητικών μηνυμάτων στα πακέτα, ενώ απαγόρευσε τη διαφήμιση τσιγάρων και τον προσδιορισμό τους στην ετικέτα ως «light».

Τα αυστηρά μέτρα που έλαβε τον οδήγησαν σε μάχη με τον γίγαντα της καπνοβιομηχανίας Φιλίπ Μόρις, η οποία κατέληξε ενώπιον διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου. Η Φίλιπ Μόρις ζητούσε αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μικρή χώρα, αλλά το 2016 το δικαστήριο δικαίωσε, τον Βάσκες και την Ουρουγουάη.

Η μάχη αυτή ήταν πολύ προσωπική για τον ίδιο, καθώς από το 1962 ως το 1968, η αδελφή, η μητέρα και ο πατέρας του πέθαναν από καρκίνο. Η σύζυγός του Μαρία Αουξιλιαδόρα Ντελγάδο έφυγε από τη ζωή στα 82 της χρόνια στα τέλη Ιουλίου του 2019, στα 82 της.

Χιλιάδες Ουρουγουανοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Μοντεβιδέο για να πουν το ύστατο χαίρε στον πρώην πρόεδρο, η νίκη του οποίου το 2005 έβαλε τέλος στα 180 χρόνια διαδοχικής εναλλαγής στην εξουσία των συντηρητικών παρατάξεων Εθνικό Κόμμα και Κολοράδο.

Ο νυν πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Πόου, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ουρουγουάη, αποτίοντας φόρο τιμής στον Ταμπαρέ Βάσκες, για τον οποίο δήλωσε ότι ήταν “πρόεδρος όλων των Ουρουγουανών”.

Πηγή: Infobae, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα