ΑΘΗΝΑ
23:04
|
23.04.2024
Το AUR συγκέντρωσε το 36,16% στην Ιταλία, κερδίζοντας την πρώτη θέση, όπως και στην Κύπρο, ενώ ήρθε δεύτερο στην Ισπανία με 26,73% και στη Γαλλία…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης στο 95% των ψήφων, οι σοσιαλδημοκράτες του Μαρσέλ Τσιολάτσου (PSD) εξακουλουθούν να προηγούνται με 30%. Ακολουθούν το κεντροδεξιό PNL με 25% και το USR PLUS με 15%.

Η μεγάλη έκπληξη των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής όμως είναι το 8,7% που κερδίζει το AUR (Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων), ενός εντελώς άγνωστου κόμματος, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο, λανσάροντας τον εαυτό του ως τον νέο PRM, ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα.

Το AUR συγκέντρωσε το 36,16% των ψήφων στην Ιταλία, κερδίζοντας την πρώτη θέση, όπως και στην Κύπρο, ενώ ήρθε δεύτερο στην Ισπανία με 26,73% και στη Γαλλία με 25,87%.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες που φιλοξενούν τις πολυπληθέστερες κοινότητες Ρουμάνων στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαβορί εμφανιζόταν το PNL, το οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες και ο νέος πρόεδρος τους, Μαρσέλ Τσιολάτσου, κατηγορούν για ανικανότητα και αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας, στηλιτεύοντας ότι απέτυχε παταγωδώς να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών το 2016, μετά τις οποίες ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Ρουμανίας, στην οποία αντέδρασαν οι Βρυξέλλες και η οποία προκάλεσε τις μεγαλύτερες μαζικές διαμαρτυρίες στην χώρα.

Το 2019 έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το PSD κυρίαρχο κόμμα επί 30 έτη στη Ρουμανία, εκδιώχθηκε από την εξουσία, διατηρώντας ωστόσο την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα