ΑΘΗΝΑ
20:16
|
18.04.2024
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Ενενήντα λεπτά διήρκησε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να διαφανεί εκ νέου το αδιέξοδο μιας συμφωνίας για τη μετά Brexit εποχή.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε προ ολίγου ότι εντός της εβδομάδας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για μια διά ζώσης συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην εμπορική συμφωνία για της Βρετανίας με την Ευρώπη μετά την αποχώρησή της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με κοινό τους ανακοινωθέν νωρίτερα δήλωσαν ότι η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή “λόγω των εναπομεινασών διαφορών σε κρίσιμα θέματα”.

Τρία παραμένουν τα ακανθώδη ζητήματα: αυτό της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης. “Συμφωνήσαμε ότι οι προϋποθέσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας δεν πληρούνται λόγω των εναπομεινασών σημαντικών διαφορών σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι, διακυβέρνηση και αλιεία”, ανέφεραν Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν μετά από την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε σήμερα καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει τελειώσει, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Παρασκευή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα