ΑΘΗΝΑ
08:25
|
23.04.2024
Μια κραυγή αγωνίας από τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό για τις συνέπειες της πανδημίας στον Πολιτισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τη βαριά σκιά της πανδημίας στον κόσμο του θεάτρου και ευρύτερα του Πολιτισμού μίλησε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός του Ηνωμένου Βασιλείου, Έλεν Μίρεν. Η 75χρονη Βρετανή τόνισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται στο θέατρο βγάζουν τα προς τα ζην με ένα μισθό που σήμερα λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει και κινδυνεύουν να μην είσαι σε θέση να πληρώνουν το ενοίκιο τους και να βρεθούν άστεγοι στον δρόμο.

“Υπάρχει ανησυχία ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους”, είπε η Έλεν Μίρεν σε συνέντευξή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association. Η Έλεν Μίρεν πιστεύει ότι το θέατρο θα καταφέρει να ανακάμψει, αλλά τόνισε ότι οι Τέχνες και ο Πολιτισμός “κυριολεκτικά υποφέρουν από τις συνέπειες” της υγειονομικής κρίσης και χρειάζονται στήριξη και βοήθεια από την Πολιτεία.

“Όταν τα μεροκάματα δεν υπάρχουν πια, όπως αυτό συνέβη στον χρόνο που φεύγει, αυτό είναι πολύ, πολύ, πολύ προβληματικό και είμαι σίγουρη πως πολλοί απ’ αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τη στέγη τους”.

Για την Έλεν Μίρεν, είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί το θέατρο, που κινδυνεύει, διότι αποτελεί “ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Τον περασμένο Ιούλιο η βρετανική κυβέρνηση αποδέσμευσε επειγόντως μια βοήθεια 1,57 δισ. λιρών (1,72 δισ. ευρώ) για τον πολιτιστικό τομέα, όμως πολυάριθμες αίθουσες θεαμάτων παρέμειναν κλειστές μετά το lockdown ή αναγκάστηκαν να μειώσουν πολύ τη χωρητικότητά τους ώστε να τηρούν τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Επαγγελματικές ενώσεις εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολυάριθμοι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το σύστημα μερικής ανεργίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση. Το 2018, τα 1.100 βρετανικά θέατρα απασχολούσαν 290.000 ανθρώπους και είχαν έσοδα από τα εισιτήρια 1,28 δισ. λίρες (1,40 δισ. ευρώ) και 34.000.000 θεατές, δηλαδή περισσότερους απ’ όσους όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του βρετανικού πρωταθλήματος, σύμφωνα με έκθεση του Κοινοβουλίου, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούλιο.

Η Έλεν Μίρεν αναφέρθηκε επίσης στην επινοητικότητα και ευρηματικότητα των ανθρώπων του Πολιτισμού που από την πρώτη στιγμή διοχέτευσαν όλη τους τη δημιουργικότητα στο διαδίκτυο και σε νέες μορφές επικοινωνίας με το κοινό. “Είτε λέγεται TikTok, είτε λέγεται YouTube οι απίστευτα δημιουργικοί χυμοί ρέουν στο διαδίκτυο από νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες”.

Η Έλεν Μίρεν μίλησε με αφορμή μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία, την οποία η ίδια στηρίζει, και αφορά τη διοργάνωση ενός Χριστουγεννιάτικου γεύματος για έως και 200.000 άστεγους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Έλεν Μίρεν παίζει στην κλασική ελληνική τραγωδία “Φαίδρα” στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την δολοφονία Λυγγερίδη

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Η «έτσι»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα