ΑΘΗΝΑ
02:29
|
25.04.2024
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουν εμβολιαστεί ολοι οι πολίτες άνω των 50 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που προχωρά σε μαζικούς εμβολιασμούς του πληθυσμού κατά του νέο κορονοϊού, με την “ιστορική” εκστρατεία εμβολιασμού να ξεκινά σήμερα, Τρίτη 08/12.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγκρίνει το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κι έχει επικριθεί δημοσίως για τη “βιασύνη” της να προχωρήσει στους εμβολιασμούς. Πολλοί αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι από την επιτυχία των εμβολιασμών θα κριθεί και το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει ήδη φθαρεί πολύ εξ αιτίας της πανδημίας και του τρόπου με τον οποίο τη διαχειρίστηκε (η Βρετανία έχει καταγράψει τουλάχιστον 61.000 νεκρούς λόγω Covid-19).

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως “V day”, “μέρα της νίκης”. Ήδη, από το Σαββατοκύριακο, 50 ειδικά διαμορφωμένα νοσοκομειακά ‘κέντρα’ άρχισαν να υποδέχονται τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου, που προέρχονται από το βελγικό εργοστάσιο του Πίιρς.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.  

Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε το πρωί της Τρίτης 08/12 ήταν η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν. Ο εμβολιασμός της μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση στη χώρα, αλλά και από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία από όλο τον κόσμο. Η κυρία Κίναν δήλωσε “προνομιούχα”, αφού “Επιτέλους μπορώ να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς”.

Ο δεύτερος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας κύριος 81 ετών με το φοβερό όνομα Ουίλιαμ Σέξπιρ.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι  

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία του NHS (το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας), σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 1.000 κέντρα εμβολιασμού και οι πρώτες ομάδες στις οποίες θα χορηγηθούν οι δόσεις του εμβολίου είναι οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

Θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, με τις αρχές να εκτιμούν ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Βρετανοί άνω των 50 ετών, όλοι οι υγειονομικοί και όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (αυτές οι κατηγορίες αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν).  

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, αριθμός που της επιτρέπει να εμβολιάσει 20 εκατ. ανθρώπους (το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορεά τριών εβδομάδων).

Αύριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Από τους πρώτους που θα εμβολιστούν είναι η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο 99χρονος σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος. Ίσως μάλιστα να εμβολιαστούν και δημοσίως, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες της χώρας να κάνουν κι εκείνοι το εμβόλιο (στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και παντού, υπάρχει ένα κύμα αρνητών).

Συνολικά, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που προχωρά σε εμβολιασμούς, αλλά όχι η πρώτη ευρωπαϊκή. Στην ανατολική άκρη της ηπείρου, στη Ρωσία, ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το Sputnik V ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, στην πρωτεύουσα Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα