ΑΘΗΝΑ
09:06
|
16.04.2024
Η έρευνα για τις φονικές ρατσιστικές επιθέσεις του 2019 υπέδειξε λάθη από την πλευρά των αρχών, αλλά όχι μοιραία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιτροπή που ερευνούσε τις επιθέσεις σε δύο μουσουλμανικά τεμένη που κατέληξαν στη δολοφονία 51 ανθρώπων στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο του 2019, κατέληξε ότι -παρά τα πολλά λάθη της αστυνομίας και των αρχών της χώρας- η σφαγή και η τραγωδία δεν θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, ο Μπρέντον Τάραντ, ο λευκός ρατσιστής που εκτέλεσε εν ψυχρώ τόσους ανθρώπους, κατάφερε να συγκεντρώσει το οπλοστάσιό του χάρη στις αδυναμίες του συστήματος αδειοδότησης για κατοχή και χρήση όπλων στη χώρα.

Κυρίως, όμως, ο Τάραντ μπόρεσε να διαπράξει τα εγκλήματά του επειδή οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ήταν “υπερβολικά προσηλωμένες” στην ισλαμική τρομοκρατία.

Παρόλα αυτά -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της έρευνας- ακόμα κι αν το σύστημα λειτουργούσε καλύτερα, δεν θα ήταν δυνατόν να σταματήσει τον Τάραντ, ούτε να προβλέψει τις κινήσεις του.

“Η επιτροπή δεν εντόπισε λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς”, εξήγησε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, “αλλά υπέδειξε κενά που πρέπει να αποτελέσουν μαθήματα για μας και υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγές οι οποίες πρέπει να επιβληθούν άμεσα”.

Συγκεκριμένα, η Άρντερν μίλησε για “αστοχίες στο σύστημα αδειοδοτήσεων γαι την κατοχή όπλων” και “δυσανάλογη διοχέτευση πόρων” κατά της ισλαμικής απειλής.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας απολογήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας: “παρότι η επιτροπή κατέληξε ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχαν αυτές οι αστοχίες η επίθεση δεν θα είχε αποτραπεί, οι αστοχίες υπήρξαν, οπότε εκ μέρους της κυβέρνησης απολογούμαι γι’ αυτές”.

Στην έκθεση της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται μια σειρά συστάσεις και υποδείξεις, τις οποίες η κυβέρνηση αποδέχτηκε στο σύνολό τους. Οι πιο σημαντικές έχουν να κάνουν με τη σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Πληροφοριών και αστυνομικών τμημάτων που θα επικεντρώνονται στην αποτροπή και την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την ίδρυση Υπουργείου για τις εθνοτικές ομάδες.

Ο ιμάμης του τζαμιού Αλ Νουρ, το οποίο αποτέλεσε έναν από τους δύο στόχους του Τάραντ, δήλωσε πως η επιτροπή επιβεβαίωσε την υπερβολική καχυποψία της αστυνομίας για τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι η μουσουλμανική κοινότητα έχει στοχοποιηθεί. Το πόρισμα της επιτροπής αποδεικνύει ότι υπάρχει και θεσμική προκατάληψη εναντίον μας. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και να ξεκινήσουν από τους κρατικούς φορείς”.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα