ΑΘΗΝΑ
07:16
|
27.04.2024
Κίνα και Νεπάλ έκαναν τις μετρήσεις και συμφώνησαν στα 8.848,86 μέτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Κίνα και Νεπάλ ανακοίνωσαν από κοινού πως το όρος Έβερεστ είναι κατά 86 εκατοστά υψηλότερο από ό,τι έδειχναν οι επίσημες μετρήσεις της επονομαζόμενης “στέγης του κόσμου”.

Το νέο ύψος της οροσειράς των Ιμαλαΐων με την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, Έβερεστ, είναι τα 8.848,86 μέτρα. Το προηγουμένως αποδεκτό από το Νεπάλ ύψος του όρους ήταν 8.848 μέτρα και το ύψος των 8.844, 43 μέτρων ήταν αυτό που δεχόταν η Κίνα. Η διαφοροποίηση στις μετρήσεις είχε να κάνει με μια βασική διαφωνία: το αν θα προσμετρηθεί στο συνολικό ύψος η πάντα καλυμμένη με χιόνι κορυφή του κόσμου.

Οι μετρήσεις των Κινέζων πραγματοποιήθηκαν το 2019 και των Νεπαλέζων φέτος, και οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι το ύψος της κορυφής είναι ανώτερου αυτού που θεωρείτο προηγουμένως. Αμερικανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS, έχουν υπολογίσει το ύψος του όρους στα 8,850 μέτρα, αλλά με περιθώριο λάθους +/- δύο μέτρων.

Το Έβερεστ στέκεται στη συνοριακή γραμμή Κίνας – Νεπάλ και οι ορειβάτες επιχειρούν να το “κατακτήσουν” και από τις δύο πλευρές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Νεπάλ δήλωσαν ότι οι ερευνητές των δύο κρατών συντόνισαν τις έρευνές τους και κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο ύψος. Η συμφωνία για το νέο ύψος του Έβερεστ ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην πρωτεύουσα Κατμαντού, του Νεπάλ.

 Το 2012 αξιωματούχοι του Νεπάλ είχαν δηλώσει στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι δέχονταν έντονες πιέσεις από την Κίνα για να αποδεχτούν τις δικές τους μετρήσεις. Κάπως έτσι και για να αποφευχθεί ένα νέο επεισόδιο Πεκίνου-Κατμαντού, το Νεπάλ συμφώνησε να υπολογίσει εκ νέου το ύψος του όρους και να διευθετηθεί το ζήτημα για τα καλά.

Το ‘Έβερεστ επλήγη το 2015 από έναν σφοδρό σεισμό που ενδεχομένως επηρέασε το ύψος του, ενώ κατακρήμνισε και ένα τμήμα του όρους που έφερε το όνομα του ορειβάτη που ανέβηκε πρώτος στο Έβερεστ, του Σερ Έντμουντ Χίλαρι, μαζί τον ντόπιο οδηγό Τένζινγκ Νοργκάι.

Το κορυφαίο όρος του κόσμου έχει πάρει το όνομά του από τον Τζορτζ Έβερεστ, τον Βρετανό Γενικό Επιθεωρητή της Ινδίας κατά τον 19ο αιώνα, επί αποικιοκρατίας, που ήταν και γεωγράφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα