ΑΘΗΝΑ
05:55
|
25.04.2024
Η θρυλική πτήση του Γιάγκερ πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1947.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο πιλότος Τσακ Γιάγκερ, ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η σύζυγός του, Βικτόρια Γιάγκερ, με μια ανάρτηση στο Twitter: “Με βαθιά θλίψη πρέπει να σας πω ότι η αγάπη της ζωής μου, ο στρατηγός Τσακ Γιάγκερ πέθανε λίγο πριν τις 21:00. Έζησε μία απίθανη ζωή, ήταν ο σπουδαιότερος πιλότος της Αμερικής. Αφήνει πίσω του μια κληρονομιά δύναμης, περιπέτειας και πατριωτισμού. Θα τον θυμόμαστε για πάντα”.

Ο Γιάγκερ πέρασε στην Ιστορία το 1947, όταν σε ηλικία 24 ετών, σε μία πτήση του με το πειραματικό αεροπλάνο Bell X-1 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέρριψε το φράγμα του ήχου.

Στη συνέχεια της ζωής του έσπασε πολλά ακόμα ρεκόρ στον τομέα της ταχύτητας αλλά και του υψόμετρου, συμβάλλοντας σημαντικά στο να ανοίξει ο δρόμος για το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.  

Ο Γιάγκερ ήταν πιλότος καταδιωκτικού P-51 Mustang κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ενεργητικό του κατέγραψε 12 καταρρίψεις ναζιστικών μαχητικών στο Δυτικό Μέτωπο, τις πέντε μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας μόνο αερομαχίας.  

Είχε γεννηθεί στις 13η Φεβρουαρίου 1923 στη μικρή κοινότητα Μάιρα, στη Δυτική Βιρτζίνια, και μεγάλωσε δίπλα στον μηχανικό πατέρα του, το επάγγελμα του οποίου σκόπευε να ακολουθήσει.

Τον Σεπτέμβριο του 1941 κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Αρχικά ήταν μηχανικός αεροσκαφών, αλλά σύντομα γράφτηκε στη σχολή πιλότων. Όπως παραδέχτηκε πολλά χρόνια αργότερα, στην αρχή είχε πολλές αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει ως πιλότος – τις πρώτες του πτήσεις έκανε πάντα εμετό. Τελικά αναδείχτηκε σε κορυφαίο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας. Η μεγαλύτερη πίκρα της ζωής του ήταν ότι δεν επελέγη ποτέ για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα επειδή δεν πήγε στο κολέγιο.

Ο Γιάγκερ ως χειριστής πολλών πειραματικών αεροσκαφών έσπασε σωρεία ρεκόρ και συνέχισε να είναι ενεργός πιλότος στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του πτέραρχου το 1975.  

Η θρυλική πτήση

Στις 14 Οκτωβρίου 1947, το αεροπλάνο του Γιάγκερ έπεσε από αεροσκάφος B-29 πάνω από την έρημο Mojave στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Σε εκείνη την πτήση, ο 24χρονος Γιάγκερ ανέπτυξε ταχύτητα μεγαλύτερη από 1 Mach (1.225km / h, 767mph) στα 45.000ft (13.700m).  

Ήταν ένα σπυδαίο επίτευγμα που απαιτούσε μεγάλο θάρρος από την πλευρά του πιλότου, καθώς κανείς εκείνη την εποχή δεν μπορούσε με σιγουριά να ξέρει αν ένα αεροσκάφος θα μπορούσε να επιβιώσει από τα σοκ μιας ενδεχόμενης ηχητικής έκρηξης (sonic boom).

Το κοινό ενημερώθηκε για την αποστολή τον Ιούνιο του 1948. Η επιτυχία του Γιάγκερ αργότερα απαθανατίστηκε στο βιβλίο του Τομ Γουλφ ‘The Right Stuff’ και σε ταινία με το ίδιο όνομα.  

Ο Γιάγκερ κατέρριψε για τελευταία φορά το φράγμα του ήχου το 2012, σε ηλικία 89 ετών. Είναι ο πλέον παρασημοφορημένος πιλότος στην ιστορία των ΗΠΑ και το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Τσάρλεστον, στη Δυτική Βιρτζίνια, έχει το όνομά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα