ΑΘΗΝΑ
23:42
|
05.05.2024
Στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα εργάζονται σχεδόν 1,6 εκατομμύρια παιδιά σε σκληρές συνθήκες...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραμένει εμπορικά “άτρωτη” ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Οι πωλήσεις της εγγυημένα εξελίσσονται σταθερά καταγράφοντας μία ανοδική πορεία κερδών σε αυτούς που επενδύουν σε κάθε προϊόν από τη μεταποίηση της πρώτης ύλης εξασφαλίζοντας, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, γλυκά κέρδη στους επενδυτές. Ο λόγος για τη σοκολάτα και το κακάο που ειδικά κατά τις εορταστικές περιόδους όπως είναι η περίοδος των Χριστουγέννων ή της εβραϊκής Χάνουκα, γνωρίζει χρυσές πωλήσεις σε δεκάδες χώρες της υφηλίου εκτός ίσως από εκείνες στις οποίες παράγεται η πρώτη ύλη.

Ωστόσο, οι μόνοι που δεν επωφελούνται από τα κέρδη είναι οι αγρότες και οι εργάτες γης που δουλεύουν στις φυτείες κακάο. Ανάμεσά τους είναι εκατοντάδες χιλιάδες παιδάκια και έφηβοι που απασχολούνται ως φθηνό εργατικό προσωπικό μένοντας μακριά από τις σχολικές αίθουσες.

Τα στοιχεία έκθεσης του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνει ότι σήμερα τόσο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όσο και στη γειτονική Γκάνα εργάζονται σχεδόν 1,6 εκατομμύρια παιδιά από τα οποία το 40% υπό τις χειρότερες συνθήκες.

Επιπλέον, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της παιδικής εργασίας. Ειδικότερα τα στοιχεία του ινστιντούτου που συλλέχθηκαν κατά τις διετίες 2008-2009 και 2018-19 δείχνουν αύξηση κατά 22% της παιδικής εργασίας στις μικρές και μεσαίες φυτείες κακάου της Ακτής Ελεφαντοστού (έφθασε στο 80 από 58%) και κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στην Γκάνα (έφθασε στο 96% από 89%).

Οσον αφορά τα κέρδη, ελάχιστα από αυτά πάνε στους μικρομεσαίους αγρότες και πολύ λιγότερα στους ανήλικους εργάτες των φυτειών κακάου.

Η Ντόιτσε Βέλλε αναλύοντας τα δεδομένα του ευρωβαρότερου προ πενταετίας είχε υπολογίσει ότι για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύει ένας Ευρωπαίος καταναλωτής για να αγοράσει μία σοκολάτα, τα 44 λεπτά πάνε στα καταστήματα και στις αλυσίδες λιανικής, τα 35 λεπτά στις μονάδες και βιομηχανίες μεταποίησης, τα 8 λεπτά στις μονάδες επεξεργασίας και άλεσης, τα 2 λεπτά στη μεταφορά και στους εμπόρους, τα 4 λεπτά στις αρμόδιες τοπικές αρχές και τα 7 λεπτά στους αγρότες φυτειών κακάου.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης “World Cocoa Foundation” στην οποία ανήκουν οι 100 κορυφαίες επιχειρήσεις κακάο κληθείς να σχολιάσει την αύξηση της παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο αναπτυσσόμενων αφρικανικών χωρών σχολίασε: «Η βιομηχανία κακάο υποσχέθηκε να περιορίσει την παιδική εργασία στις καλλιέργειες. Υπάρχει πρόοδος. Δυστυχώς όμως σήμερα μόλις στο 10% με 20% της παραγωγής διασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα