ΑΘΗΝΑ
23:38
|
24.04.2024
Οι επικριτές της κυβέρνησης Καζίνσκι κάνουν λόγο για "μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου" στην Πολωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Μαύρη μέρα” για την ελευθερία του Τύπου χαρακτηρίζουν οι επικριτές της κυβέρνησης του Γιαροσλάβ Καζίνσκι, την αγορά του όμιλου μέσων ενημέρωσης Polska Press από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PKN Orlen.

Με αυτή την αγορά η PKN Orlen θέτει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης 20 καθημερινές επαρχιακές εφημερίδες, 120 εβδομαδιαία περιοδικά και διαδικτυακά μέσα με αναγνώστες που αγγίζουν τα 17,4 εκατομμύρια, στη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orlen στην οποία ανήκουν τα κρατικά διυλιστήρια και αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης, Ντάνιελ Ομπατζτεκ ανακοίνωσε την αγορά του ομίλου Polska Press από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες του ομίλου Verlagsgruppe Passau.

Ο βουλευτής Γιαν Μοσίνσκ, του κυβερνώντος κόμματος, Νόμος και Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε την εξέλιξη, πολύ θετική, γιατί ο όμιλος των media επιστρέφει σε πολωνέζικα χέρια, υποστηρίζοντας ότι “είναι καλό που θα μπορούμε να παρέχουμε πληροφόρηση για την Πολωνία και να εξηγούμε την κατεύθυνση των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης και αυτής και όποιας άλλης ακολουθήσει”.

Οι επικριτές του Καζίνσκι θεωρούν ότι πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου από μία κυβέρνηση που υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, περιορίζει το δικαίωμα στις αμβλώσεις και χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αναλυτές ισχυρίζονται ότι η εξαγορά του ομίλου Polska Press ενδέχεται να μετατρέψει την ενημέρωση στην Πολωνία σε μία ουγγρικού τύπου κατάσταση όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είχε σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα