ΑΘΗΝΑ
11:41
|
28.11.2023
Εφόσον καταδικαστεί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτίσει τα δύο από τα τέσσερα χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελείς στην ιστορική δίκη του Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών στον πρώην πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας, από τα οποία θα εκτίσει τα δύο.  

Ο 65χρονος Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που κάθεται στο εδώλιο και κατηγορείται για τη δωροδοκία ενός δικαστή, με αντάλλαγμα εκ των έσω πληροφορίες για έρευνα που γινόταν για τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας του.  

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την ίδια ποινή για τον δικηγόρο του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, ο οποίος επίσης κατηγορείται στην υπόθεση, όπως και για τον εμπλεκόμενο δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Επιπλέον, για τον Ερζόγκ, ζήτησαν να του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης δικηγορίας για πέντε χρόνια. Το μέγιστο της ποινής για τις κατηγορίες για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής είναι 10 έτη φυλάκισης και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος παρέμεινε στην προεδρία της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, απολογήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου (χθες, Δευτέρα 08/12) λέγοντας ότι “δεν έχει διαπράξει ποτέ την παραμικρή πράξη διαφθοράς” και ορκίστηκε ότι θα τραβήξει τη διαδικασία “μέχρι τέλους” προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του.

Σε μια κάπως θεατρική κορύφωση της απολογίας του, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη γαλλική δικαιοσύνη, τη βεβαιότητά του ότι θα έχει μια δίκαιη δίκη μετά “από έξι χρόνια στα οποία σύρθηκα στη λάσπη” και αναρωτήθηκε “Τι έκανα για να το αξίζω αυτό;”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

Καθηγητές φέρνουν δικές τους σόμπες για τα μαθήματα στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου

Ανάπαυλα για τους κατοίκους της Γάζας καθώς παρατείνεται η εκεχειρία

Πάτρα: Απατεώνας απέσπασε από 32χρονη 3.000 ευρώ τάζοντας επιδότηση για λάδι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα