ΑΘΗΝΑ
20:50
|
19.04.2024
Στο πλευρό του Ουεμπό πολλοί αθλητές αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν που καταδικάζει την ρατσιστική επίθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλος έχει προκληθεί μετά το ρατσιστικό σχόλιο που απηύθυνε ο τέταρτος Ρουμάνος διαιτητής, Κονσταντίν Κολτσέσκου, στον βοηθό προπονητή της Μπασκσεχίρ, Πιέρ Ουεμπό κατά τη διάρκεια του αγώνα Παρί Σεν Ζερμέν – Μπασακσεχίρ, ο οποίος και διεκόπη.

Σημειώνεται ότι ο Ρουμάνος διαιτητής, κατηγορείται πως αποκάλεσε “νέγρο” (“ala negru” ακούγεται στην ζωντανή μετάδοση) τον Καμερουνέζο βοηθό προπονητή της Μπασάκ, τον οποίον και απέβαλε από το παιχνίδι, όταν ο Ουεμπό σε έξαλλη κατάσταση του φώναζε “Γιατί με αποκάλεσες νέγρο; Γιατί;”.

Για το περιστατικό, διεξάγεται ήδη έρευνα από την UEFA, η οποία ξεκαθάρισε ότι ο ρατσισμός δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο.

“Η UEFA είναι ενήμερη για το συμβάν στον αγώνα Champions League ανάμεσα στην Παρί και την Μπασακσεχίρ και διεξάγει έρευνα. Ο ρατσισμός και κάθε μορφής διάκριση δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο”, ενημέρωσε σε με tweet η UEFA.

Ο 43χρονος τέταρτος διαιτητής δεν πρόκειται να οριστεί σε άλλο παιχνίδι μέχρι να ολοκληρωθεί η ερευνά της UEFA, ενώ δεν είναι σαφές ακόμη τι μέλλει γενέσθαι στον πρώτο διαιτητή, Οβίντιου Χάτεγκαν, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της UEFA, κυρίως για τον τρόπο που χειρίστηκε το επεισόδιο. Επιπλέον, ο Χάτεγκαν έχει και “ρατσιστικό” παρελθόν καθώς δεν ίδρωσε το αυτί του όταν μια ολόκληρη εξέδρα έκανε ιαχές μαϊμούς κατά του Γάλλου επιθετικού Χάρλεμ Γκνοχερέ, σε ντέρμπι μεταξύ της Ντιναμό και της Στεάουα. Επιπλέον, μετά το το τέλος του ματς δήλωσε ότι δεν το διέκοψε επειδή “δεν είχε ακούσει τίποτα!”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της UEFA, το ματς της Παρί με την Μπασακσεχίρ θα συνεχιστεί σήμερα (9/12) από το 13ο λεπτό και με νέα διαιτητική ομάδα.

“Μετά από συζήτηση και με τις δύο ομάδες αποφασίστηκε κατ’ εξαίρεση να παικτούν τα εναπομείναντα λεπτά με νέα διαιτητική ομάδα και σέντρα στις 19:55 (ώρα Ελλάδας)”, ανέφερε η ενημέρωση της UEFA.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Πιέρ Ουεμπό δηλώντας στο Twitter: «Καταδικάζω απερίφραστα την ρατσιστική επίθεση που δέθηκε ο βοηθός προπονητή της Μπασάκσεχιρ Πιέρ Ουεμπό από διαιτητή της αναμέτρησης. Πιστεύω ότι η UEFA θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε όλοι άνευ όρων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στον αθλητισμό και σε όλους τους τομείς της ζωής».

Ο Ουεμπό έσπευσε να ευχαριστήσει τον Τούρκο πρόεδρο για την στήριξη απαντώντας με ανάρτησή του στο Twitter.

Aξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού κάποιος από τη διαιτητική ομάδα προσπάθησε να εξηγήσει πως το “Ala negru”, που χρησιμοποίησε ο Κολτσέσκου, δεν ήταν ρατσιστικό καθώς χρησιμοποιείται χωρίς ρατσιστικό ηχόχρωμα στη ρουμανική γλώσσα, χωρίς όμως να εισακουστεί από την πλευρά της Μπασάκ.

Ο πρόεδρος του αντιρατσιστικού συμβουλίου της Ρουμανίας δεν φαίνεται να υιοθετεί το αφήγημα του “ηχοχρώματος” και ξεκαθαρίζει ότι αυτό που είπε ο Ρουμάνος διαιτητής του Παρί – Μπασακσεχίρ στον Ουεμπό είναι ξεκαθάρα ρατσιστικό και πως δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία.

 ”Είναι ρατσισμός χωρίς καμία δυνατότητα ερμηνείας. Θα μπορούσε να έχει αναγνωρίσει τον προπονητή με τόσες πολλές άλλες λεπτομέρειες και να αγνοήσει το χρώμα του”, ανέφερε.

Στο πλευρό του Ουεμπό βρίσκονται πολλοί αθλητές και όχι μόνο ποδοσφαιριστές, με τον Κιλιάν Εμπαπέ να είναι ένας από αυτούς. “Πείτε όχι στο ρατσισμό. Κύριε Ουεμπό είμαστε μαζί σου” ανέφερε ο Γάλλος επιθετικός της Παρί στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα