ΑΘΗΝΑ
01:32
|
27.04.2024
Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε και άλλαξε τον τίτλο στο σχέδιο νόμου κατά του ακραίου Ισλάμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας έδωσε στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις “ευλογίες” του για να προχωρήσει με το σχέδιο νόμου κατά του “ριζοσπαστικοποιημένου Ισλάμ”, το οποίο κρίθηκε απαραίτητο μετά το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους επικριτές του, θα μπορούσε να στιγματίσει και να περιθωριοποιήσει περαιτέρω τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά στην Ευρώπη.  

Αρχικά ο τίτλος στην πρώτη σελίδα του πολυσυζητημένου σχεδίου νόμου ήταν: η πάταξη του “ισλαμικού αυτονομισμού”, όρος που χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές περιστάσεις από τον κ. Μακρόν για να απομονώσει τους ακραίους ισλαμιστές από τον κορμό της μουσουλμανικής γαλλικής κοινωνίας. Ο “ισλαμικός αυτονομισμός” επικρίθηκε και σήμερα η γαλλική κυβέρνηση το μετονόμασε σε “σχέδιο νόμου για την ενδυνάμωση των δημοκρατικών αξιών” με έμφαση στην κοσμικότητα και στην ελευθερία της έκφρασης.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, υπογράμμισε ότι το κείμενο στο νέο σχέδιο νόμου δεν στοχοποιεί τις θρησκευτικές ελευθερίες αλλά βάλλει κατά της “αισχρής ιδεολογίας του ριζοσπαστικοποιημένου Ισλάμ”. Προχώρησε αποκαλώντας το προτεινόμενο νομοσχέδιο ως έναν “νόμο υπέρ της ελευθερίας, της προστασίας και της χειραφέτησης απέναντι στο πρόσωπο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού”.

Οι πρώτες γραμμές αυτού του σχεδίου νόμου γράφτηκαν την επομένη της δολοφονίας του εκπαιδευτικού Σαμιέλ Πατί τον περασμένο Οκτώβριο. Ένας εκπαιδευτικός που δολοφονήθηκε από έναν 18χρονο ισλαμιστή τρομοκράτη γιατί έδειξε στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που είχε προ ετών δημοσιεύσει το περιοδικό Σαρλί Εμπντό.

Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να κλείσει σχολές κορανίου, να εκπαιδεύσει ιμάμηδες στη Γαλλία και να επιβάλει αυστηρούς όρους στη χρηματοδότηση ισλαμικών συλλόγων και τζαμιών, κυρίως όταν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό. Από εδώ και στο εξής θα απαγορεύεται δια νόμου σε γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά να τα διδάσκουν στο σπίτι, όπως συμβαίνει σε πολλές μουσουλμανικές συνοικίες.


Εκτός αυτού ο πρόεδρος Μακρόν αναμένει από την ομοσπονδία ισλαμικών συλλόγων και το Συμβούλιο Παιδείας των Γάλλων Μουσουλμάνων CFCM να συνυπογράψουν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου τη “Χάρτα των αξιών της Γαλλικής Δημοκρατίας”, η οποία θα ορίζει από εδώ και στο εξής το έργο των ιμάμηδων. Παράλληλα η εκπαίδευση των ιμάμηδων θα ελέγχεται μελλοντικά από ένα Συμβούλιο Ιμάμηδων. Τέτοιου είδους περιορισμοί δεν υπήρχαν στη Γαλλία. Μέχρι πρότινος τα τζαμιά είχαν τη δυνατότητα να απασχολούν ιμάμηδες από το εξωτερικό, οι οποίοι πληρώνονταν από μια ξένη χώρα.

“Ο εχθρός της Δημοκρατίας είναι μια πολιτική ιδεολογία που λέγεται ακραίος ισλαμισμός και έχει στόχο να διχάσει τη γαλλική κοινωνία”, δήλωσε ο Καστέξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Λε Μοντ” (Le Monde) πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι το νέο σχέδιο νόμου θέλει να “απελευθερώσει τους μουσουλμάνους από τον κλοιό του ακραίου Ισλάμ”.  

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή προστίμων ή και φυλάκισης σε γιατρούς που πραγματοποιούν τεστ παρθενίας και θέτει εκτός νόμου την πολυγαμία. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να κάνουν ξεχωριστές συνεντεύξεις στα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν για να διασφαλίσουν πως δεν πρόκειται για περιπτώσεις εξαναγκαστικών γάμων.

Τα εν λόγω σχέδια Μακρόν πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες με κύριο εκφραστή αυτής της διαμαρτυρίας τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου της Γαλλίας “ανοικτή πρόκληση”, πρότεινε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και αποκάλεσε τον Μακρόν “ψυχοπαθή”.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα