ΑΘΗΝΑ
20:30
|
27.06.2024
"Η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει σοβαρές συνέπειες, ενώ όσοι εμπλέκονται θα θεωρούνται στόχοι", αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι καταδικάζει εντόνως την κατάληψη τουρκικού σκάφους από δυνάμεις τoυ Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (7/12), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του LNA, στρατηγός Αχμέτ αλ-Μισμάρι.

Η Άγκυρα τονίζει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα δυτικά της χώρας και προειδοποιεί με αντίποινα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει “σοβαρές συνέπειες”, απειλώντας ότι όσοι εμπλέκονται θα θεωρούνται εφεξής “στόχοι”.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (7/12), δυνάμεις τoυ Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), αναχαίτισαν τουρκικό πλοίο που, με σημαία Τζαμάικας, κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέτ αλ-Μισμάρι, διευκρίνισε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο “Αλ Μαμπρούκα”, του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι Τούρκος, είχε 17 μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων και εμπορευματοκιβώτια, τονίζοντας ότι οι ναυτικές δυνάμεις του LNA το αναχαίτισαν κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα και μετά το ρυμούλκησαν στο λιμάνι του Ρας αλ-Χαλάλ, με την κατηγορία ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες καθώς απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή του Ρας αλ-Χαλάλ, εξαιτίας στρατιωτικής επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, ο Μισμάρι κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να οπλίζει τους μαχητές της GNA παρά την εκεχειρία.

“Ανυσηχούμε σοβαρά σχετικά με το τι κάνει η Τουρκία στη μεταφορά όπλων, μισθοφόρων και τρομοκρατών στη Λιβύη”, είπε.

Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της αναγνωρισμένης από τη Δύση, Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, οι δυνάμεις (GNA) της οποίας εδώ και χρόνια αναμετρώνται στο πεδίο της μάχης με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει ανατολικά.

Το περιστατικό πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές (LNA, GNA) στη Λιβύη για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για τους Κορεάτες, το ρομπότ δεν βραχυκύκλωσε. Αυτοκτόνησε…

ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφο της ΕΡΤ: Η πράξη του είναι απολύτως καταδικαστέα

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Έτοιμες για ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα Αίγυπτος και ΗΑΕ, λένε στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα