ΑΘΗΝΑ
22:23
|
22.07.2024
Φωτορεπορτάζ του Δημήτρη Ρόκκου. Η εταιρεία ζητάει παράταση της διαθεσιμότητας, ο Υπουργός απών, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ζήσουν με μισό μισθό.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ρόκκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και διαδήλωση προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 26/6 το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι της Fieratex που βρίσκονται από τις αρχές Ιουνίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι απολυμένοι της Βαρβαρέσος, μέλη εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, ενώ το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν από την κυβέρνηση να καλυφθεί το σύνολο του μισθού τους μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), καθώς αυτή τη στιγμή και βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου σε περιπτώσεις στις οποίες ενεργοποιείται το καθεστώς της διαθεσιμότητας, στους εργαζόμενους καταβάλλεται το 50% του μισθού αλλά και του ενσήμου.

Παρά την έγκαιρη αποστολή σχετικού εγγράφου που ζητούσε συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Γκιουλέκα, ο ίδιος -μέσω της διευθύντριας του πολιτικού του γραφείου- ενημέρωσε πως λείπει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ… στην Αθήνα. Κίνηση που οι εργαζόμενοι έκριναν ως ενδεικτική και της γενικότερης στάσης της κυβέρνησης γύρω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι, όσο και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, με τα εργοστάσια και τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες να κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Μετά την έξοδό της επιτροπής των εργαζομένων από το Υπουργείο, ο Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Fieratex «Ο Σπάρτακος» δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Μιλάμε για την επιβίωσή μας και για αυτό ενημερώσαμε τη διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Κώστα Γκιουλέκα πως θέλουμε να δούμε τον ίδιο και όχι κάποιον εκπρόσωπό του, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η εταιρεία ζητάει παράταση του καθεστώτος διαθεσιμότητας για άλλους δύο μήνες, αλλά στη διαβούλευση που έχουμε μαζί της την Παρασκευή εμείς θα το αρνηθούμε. Με μισό μισθό δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας».

Ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Βαρβαρέσος», έκανε αναφορά τόσο στα όσα βιώνουν οι απολυμένοι της εταιρείας που αναμένουν την καταβολή του έκτακτου επιδόματος της ΔΥΠΑ αλλά και τις σχετικές αποφάσεις από τα αρμόδια Υπουργεία για το εργασιακό τους μέλλον, όσο όμως και στη σημασία της ενότητας μεταξύ των εργαζομένων:

«Αυτό που είπαμε και την άλλη φορά, το λέμε και τώρα, σημασία έχει μόνο η συσπείρωση των εργαζομένων. Αυτή είναι η μόνη δύναμη των εργαζομένων απέναντί τους. Να έχουμε εμπιστοσύνη στα σωματεία μας, να κάνουμε τις κινητοποιήσεις ακόμα πιο μαζικές, να μαζικοποιήσουμε τις Γενικές Συνελεύσεις. Ετσί δημιουργείται η δύναμή μας».

Τέλος απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, ο Γιάννης Δελής τόνισε:

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Το όπλο σας είναι ένα: Να είστε ενωμένοι και να αγωνίζεστε. Να μην κάνετε βήμα πίσω από τα δικαιώματα σας. Να μη χάσετε ούτε ένα ευρώ από αυτά που δικαιούστε. Και για αυτό θα χρειαστεί αγώνας, όπως ξέρουν και οι εργαζόμενοι από την ‘Βαρβαρέσος’. Ως ΚΚΕ, θα είμαστε στο πλευρό σας, αλλά ο αγώνας είναι δικός σας και οφείλετε να σταθείτε όλοι μαζί. Εμείς καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, αποτελεί μία πίεση, αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η πίεση η μεγάλη είστε εσείς, οι οικογένειές σας, το σωματεία σας. Χρειάζεται γερό στομάχι και πείσμα. Οι νόμοι δεν είναι γραμμένοι στην πέτρα. Οι νόμοι είναι γραμμένοι σε χαρτί σβήνονται και ξαναγράφονται. Και εσείς θα βρείτε τον τρόπο, με το σωματείο σας και μαζί με τους άλλους τους εργάτες όπως της εταιρείας ‘Βαρβαρέσος’ και άλλων κλάδων που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαγωνισμός φωτογραφίας Big Picture Natural World

ΗΑΕ: Πολυετείς καθείρξεις σε υπηκόους Μπανγκλαντές επειδή…διαδήλωσαν

Στη βουλή το νομοσχέδιο για την ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη

Σώοι οι πιλότοι πυροσβεστικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στη νότια Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα