ΑΘΗΝΑ
02:59
|
02.05.2024
Πληθαίνουν οι αναφορές για λεηλασίες σε επιχειρήσεις και σπίτια, για απαγωγές και βιασμούς γυναικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάσταση στην Αιθιοπία είναι εκτός ελέγχου. Δημιουργεί “τρομερές επιπτώσεις στους αμάχους. Χρειάζεται επειγόντως η αποστολή παρατηρητών πρότεινε η επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ Μισέλ Μπασελέτ.

Η επικεφαλής του ΣΑΔ τόνισε πως είναι “πολύ ανησυχητική και εκρηκτική” η κατάσταση στη βόρεια περιφέρεια Τιγκράι την οποία πολιόρκησε επί τουλάχιστον έναν μήνα ο αιθιοπικός στρατός σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει στρατιωτικά και πολιτικά το “Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα Τιγκράι” που συμμετείχε σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις επί σειρά ετών.

“Έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες για κατάφωρες παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αδιάκριτες επιθέσεις σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων. Έχουμε αναφορές για λεηλασίες και πλιάτσικο σε επιχειρήσεις και σπίτια. Για απαγωγές και βιασμούς γυναικών και κοριτσιών” τόνισε η Μπασελέτ αναφερόμενη σε καταστροφικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μέκελε, καθώς και στις μικρότερες πόλεις Σεράρο και Ασούμ.

Οι αντιδράσεις της Μπασελέτ δεν κατάφεραν να κάμψουν τουλάχιστον άμεσα την σκληρή στάση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι Άχμεντ που αρνείται την παρουσία ξένων οργανώσεων αρωγής, μεταξύ των οποίων και αυτών του ΟΗΕ.

Δεν είναι τυχαίο πως την Τρίτη Αιθίοπες στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν εξαμελή ομάδα υπαλλήλων οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ που προσπάθησε να περάσει, χωρίς άδεια, από στρατιωτικά φυλάκια για να ξεκινήσει τη διανομή βοήθειας στο Τιγκράι.

Οι έξι υπάλληλοι του ΟΗΕ όχι μόνον τραυματίστηκαν αλλά στη συνέχεια συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην περιοχή Χουμέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα