ΑΘΗΝΑ
16:45
|
24.04.2024
Άλλοι 235 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ μπήκαν στη φυλακή κατηγορούμενοι για δράσεις που σχετίζονται με την εργασία τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαρανταδύο δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν φέτος την ώρα που έκαναν τη δουλειά τους, ενώ άλλοι 235 μπήκαν στη φυλακή κατηγορούμενοι για δράσεις που σχετίζονται με την εργασία τους.

Για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, το Μεξικό έχει τη θλιβερή πρωτιά ως η χώρα όπου σκοτώθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, 13 τον αριθμό. Πέντε ρεπόρτερ σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, με την Ινδία, το Ιράκ και τη Νιγηρία να ακολουθούν, με τρεις νεκρούς η κάθε μία.

Η λίστα με τους δημοσιογράφους που έπεσαν στο καθήκον δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων (IFJ) και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά. Παρόλα αυτά, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Άντονι Μπελανγκέρ, προειδοποιεί ότι “Το γεγονός ότι δολοφονούνται λιγότεροι δημοσιογράφοι δεν αλλάζει τη σκληρή πραγματικότητα του επαγγέλματος. Οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους και σοβαρές απειλές επειδή κάνουν το καθήκον τους”.

Εδώ και τριάντα χρόνια που η IFJ δημοσιεύει τη λίστα των πεσόντων, 2.658 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

“Δεν είναι αριθμοί, ούτε στατιστικές. Είναι φίλοι μας και συνάδελφοι οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στη δημοσιογαφία και τελικά πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτήν την επιλογή”, σχολίασε ο Μπελανγκέρ. “Δεν αρκεί να τους θυμόμαστε και να τιμάμε τη μνήμη τους. Εργαζόμαστε καθημερινά και πιέζουμε κυβερνήσεις και νομικούς φορείς προκειμένου να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι τους”.

Ο απολογισμός της IFJ δημοσιεύθηκε συμβολικά σήμερα, καθώς η 12η Δεκεμβρίου είναι η Διεθνής Μέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η IFJ αριθμεί 600.000 μέλη σε 150 χώρες και είναι ο φορέας ο οποίος -μεταξύ άλλων- καταγράφει τις παράνομες φυλακίσεις δημοσιογράφων από καθεστώτα που καταπιέζουν συστηματικά την ελευθερία του Τύπου.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιουνές Μιαχέντ, “Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν την κακοποίηση που υφίστανται δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο από κυβερνήσεις που δεν θέλουν να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα. Το πλήθος των δημοσιογράφων που βρίσκονται υπό περιορισμό είναι μια σκληρή υπενθύμιση του τιμήματος που καλούνται να πληρώσουν συνάδελφοί μας σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή υπηρετούν την αλήθεια και το κοινό συμφέρον”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα