ΑΘΗΝΑ
20:48
|
18.04.2024
Πριν από πέντε χρόνια με τον ίδιο τρόπο έφυγε από τη ζωή η ακτιβίστρια μητέρα της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια γυναίκα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων έπεσε θύμα δολοφονίας στο ανατολικό Αφγανιστάν. Η Μαλάλα Μαϊβάντ είναι το τελευταίο θύμα του πρόσφατος κύματος δολοφονιών σε ολόκληρη τη χώρα. Η δημοσιογράφος βρισκόταν καθοδόν στη δουλειά της στο Τζαλαλαμπάντ όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Νεκρός είναι και ο οδηγός του οχήματος.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονική επίθεση. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εμπνέει ανησυχία και τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ έχουν εκδώσει ανακοινωθέντα με τα οποία καταδικάζουν τις πρόσφατες δολοφονίες.

Πρόκειται για τη δέκατη δολοφονία, μέσα σε ένα χρόνο, εργαζομένου στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, στη χώρα όπου δρουν τόσο οργάνωση συνδεδεμένη με το Ισλαμικό Κράτος όσο και οι Ταλιμπάν.

Η Μαλάλα Μαϊβάντ ήταν δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια του δικτύου Enikass TV, ραδιοφωνική παραγωγός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Η μητέρα της, επίσης ακτιβίστρια, δολοφονήθηκε πριν από πέντε χρόνια, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς (Reuters).

Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, Άλισον Μπλέικ, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διενέργεια έρευνας για τις δολοφονίες της δημοσιογράφου και του οδηγού της, όπως αναφέρει το BBC. “Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας και να καταδικάσουμε τις δολοφονίες της Μαλάλα Μαϊβάντ και του οδηγού της σήμερα το πρωί. Οφείλουμε ενωμένοι να στηρίξουμε την ελευθερία του Τύπου. Οι θάνατοι αυτών των ανθρώπων πρέπει να διερευνηθούν και οι δολοφόνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”, ανέφερε το μήνυμα της Μπλέικ.

Στόχος οι δημοσιογράφοι


Τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκε στην Καμπούλ μαζί με άλλα δύο άτομα ένας από τους πιο διάσημους, πρώην τηλεπαρουσιαστές της αφγανικής τηλεόρασης, ο Γιάμα Σιαβάς.

Στις 23 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου με μαγνητκή βόμβα οχήματος ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού “Ελευθερία” Αλίγιας Νταγί. Ο δημοσιογραφος είχε λάβει πολλές φορές απειλές για τη ζωή του από τους Ταλιμπάν. Ήταν επιμελής καθώς ήλεγχε το κάτω μέρος του αυτοκινήτου του για εκρηκτικά. Έπεφτε στα τέσσερα για να ελέγξει ανεξάρτητα από το πόσο σύντομο χρονικό διάστημα το αυτοκίνητο είχε μείνει χωρίς επίβλεψη. Η γυναίκα του Νταγί άκουσε την έκρηξη από το σπίτι και πήγε να τρέξει. Ήταν 33 ετών. 

Η Σαμπά Σαχάρ, μία από τις πρώτες γυναίκες σκηνοθέτες του Αφγανιστάν, έγινε στόχος επίθεσης στην Καμπούλ. Η Σαχάρ δέχθηκε καταιγισμό πυρών αλλά κατάφερε να επιζήσει.

Σε αυτό το κλίμα βίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με το BBC οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε κάποια προκαταρκτικά θέματα, αλλά ακόμα δεν έχουν αγγίξει το φλέγον ζήτημα της εκεχειρίας ή μιας συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει…ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα