ΑΘΗΝΑ
00:32
|
29.09.2022
Περιλαμβάνει μέτρα που διασφαλίζουν τη στοιχειώδη διασύνδεση των δύό πλευρών για έξι μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε το σχέδια έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση πιθανής κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει μέτρα που θα διασφαλίσουν τη στοιχειώδη διασύνδεση της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο με αεροπορικά και επίγεια μέσα, αλλά και την πρόσβαση των αλιέων στα χωρικά ύδατα των δύο πλευρών.

Η δημοσίευση του σχεδίου έγινε μετά το πέρας της συνάντησης του Μπόρις Τζόνσον με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020 και μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα πάψει να ακολουθεί υποχρεωτικά αλλά και να ευνοείται από τους εμπορικούς κανονισμούς της Ένωησς.

Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ντόμινκ Ράαμπ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο μέχρι την Κυριακή, με τη Ντάουνινγκ Στριτ να αποφαίνεται ότι τις δύο πλευρές τις χωρίζουν ακόμα “πολύ μεγάλα κενά”.

Ασχέτως εμπορικής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου για τους ταξιδιώτες από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις λόγω της Covid-19 που ισχύουν για όλες τις χώρες εκτός Ε.Ε.

Το πλάνο έκτακτης ανάγκης

Σύμωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη 10/12, αυτή τη στιγμή επικρατεί “μεγάλη αβεβαιότητα” σχετικά με την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας.

“Η δική μας ευθύνη είναι να προετοιμαστούμε για όλες τις πιθανές εκβάσεις της διαπραγμάτευσης και σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο να μην φτάσουμε σε συμφωνία”, σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που προτάθηκαν είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση παροχής “συγκεκριμένων υπηρεσιών αερομεταφορών” μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου για έξι μήνες.
  • Απρόσκοπτη χρήση των πρωτοκόλλων ασφαλείας από τα ευρωπαϊικά αεροσκάφη.
  • Διασφάλιση της στοιχειώδους συνδεσιμότητας και της μετακίνησης επιβατών μεταξύ των δύο πλευρών οδικώς για έξι μήνες.
  • Πρόσβαση για τους αλιείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Ε.Ε. στα χωρικά ύδατα των δύο πλευρών για έναν χρόνο ή μέχρι την επίτευξη μιας σχετικής συμφωνίας.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το «χάος» δεν θα γίνει αποδεκτό, λέει ο Πρόεδρος του Ιράν

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τα δημοψηφίσματα, λέει η Μόσχα

ΥΠ.ΕΞ: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της»

Το «Yunus» βγαίνει παγανιά…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα