ΑΘΗΝΑ
07:15
|
26.04.2024
Η πρώτη από τις πέντε θανατικές ποινές που προχωρούν πριν ο Τραμπ φύγει από τον Λευκό Οίκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα Πέμπτη εκτελείται ο θανατοποινίτης Μπράντον Μπέρναρντ και είναι η πρώτη από τις πέντε θανατικές ποινές που θα πραγματοποιηθούν πριν από την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σταρ και φοιτήτρια Νομικής, Κιμ Καρντάσιαν, κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να πείσει τον Τραμπ να δείξει επιείκεια για τον 40χρονο θανατοποινίτη Μπέρναρντ και να ακυρώσει την εκτέλεσή του. Ο Μπράντον Μπέρναρντ ήταν 18 ετών όταν καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία και ήταν το πρώτο του παράπτωμα.  

Ο Μπράντον Μπέρναρντ θα γίνει ο μικρότερος σε ηλικία παραβάτης που εκτελείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια. Στην περίπτωση που προχωρήσουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και οι υπόλοιπες τέσσερις θανατικές ποινές, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ που θα έχει εγκρίνει τις περισσότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις θανατοποινιτών τα τελευταία 130 χρόνια. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 13 εκτελέσεις θανατοποινιτών.

Η περίπτωση του Μπράντον Μπέρναρντ

Οι εκτελέσεις των Μπράντον Μπέρναρντ και Άλφρεντ Μπουρζουά, 56 ετών, έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα. Και οι δύο θα θανατωθούν σε φυλακή στο Τερ Οτ στην πολιτεία της Ιντιάνας.  

Ο Μπέρναρντ καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών για συνέργεια στις δολοφονίες των Τοντ και Στάτσι Μπάγκλεϊ τον Ιούνιο του 1999. Ήταν ένας από τους πέντε έφηβους που κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν τους Μπάγκλεϊ, τους έβαλαν διά της βίας στο αυτοκίνητό τους και στη συνέχεια ο 19χρονος Κρίστοφερ Βιάλβα τους σκότωσε. Ο Μπράντον Μπέρναρντ ήταν αυτός που έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο με τους δύο νεκρούς μέσα.

Οι συνήγοροί του λένε ότι οι Μπάγκλεϊ ήταν νεκροί πριν ο Μπέρναρντ βάλει φωτιά στο αυτοκίνητο. Επιχείρημα, το οποίο επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητο ερευνητή, ο οποίος κατέθεσε ότι η Στάτσι Μπάγκλεϊ ήταν κλινικά νεκρή πριν από την πυρπόληση του οχήματος.

Επιπλέον οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους φοβόταν για την ίδια του τη ζωή σε περίπτωση που δεν εκτελούσε τις εντολές του Βιάλβα, αρχηγού της ομάδας, ο οποίος εκτελέστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν ανήλικα και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις. Το αίτημα της μετατροπής της θανατικής ποινής του Μπέρναρντ σε ισόβια κάθειρξη απορρίφθηκε πολλές φορές.

Ποιος υπερασπίστηκε τον Μπέρναρντ

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που εισηγήθηκε αρχικά τη θανατική ποινή για τον Μπράντον Μπέρναρντ ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν τη μετατροπή της σε ισόβια κάθειρξη. Πέντε από τα εννέα μέλη της ομάδας που διέπραξαν το έγκλημα ζήτησαν από τον Τραμπ να δείξει επιείκεια. Η Κιμ Καρντάσιαν Ουέστ επισκέφτηκε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για την υπόθεση του Μπέρναρντ. Στράφηκε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τους ακολούθους της να συνδράμουν στον αγώνα για μετατροπή της θανατικής ποινής για αυτόν τον άνθρωπο.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρίτσαρντ Τζ. Ντάρμπιν του Ιλινόις και Κόρι Μπούκερ του Νιου Τζέρσεϊ  επίσης εισηγήθηκαν στον Τραμπ να ακυρώσει τη θανατική ποινή για τον Μπέρναρντ.

Η ομοσπονδιακή θανατική ποινή αποκαταστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1988, ωστόσο οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν σπάνιες. Την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα πραγματοποιήθηκαν τρεις ομοσπονδιακές εκτελέσεις.

Η κατάσταση είναι “πραγματικά εκτός κανόνων, με έναν πολύ ακραίο τρόπο”, εκτιμά η Νγκόζι Ντούλι, διευθύντρια έρευνας στο μη κομματικό Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική ποινή.   

Πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος με τις περισσότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις ήταν ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Γ. Μπους.

Οι πέντε τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ εκτελούν θανατοποινίτες



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα