Διήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρόσκληση του Ιλχάμ Αλίεφ για να γιορτάσουν μαζί την “παρέλαση της νίκης” και της πρόσφατης επικράτηση του Μπακού έναντι του Γερεβάν στο διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο “αγώνας” του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Γερεβάν δεν έχει ακόμα τελειώσει και δεσμεύτηκε να συνδράμει τους Αζέρους συμμάχους του σε “πολλά άλλα μέτωπα”.
O Ερντογάν μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο του Χεϊντάρ Αλίεφ, πρώην προέδρου της χώρας και πατέρα του νυν. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση στο Μπακού. Η Τουρκία ήταν η μοναδική χώρα που υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν στην εισβολή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αρμενία για τον τερματισμό των συγκρούσεων, με την οποία ο έλεγχος των κατακτημένων εδαφών παρέμεινε στους Αζέρους. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου, διήρκησαν έξι εβδομάδες και εκτιμάται ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στο Μπακού παρέλασαν και Τούρκοι στρατιώτες. Τουρκικά ΜΜΕ και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκαν στην παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στο Μπακού με φράσεις όπως: “Χθες στη Συρία και στη Λιβύη. Σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν. Αύριο θα είναι παντού”.
“Το Αζερμπαϊτζάν δεν θα είχε καταφέρει να επικρατήσει στο Καραμπάχ χωρίς την ολοφάνερη πολιτική υποστήριξη της Άγκυρας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο αναλυτής Ελάν Σαχίνογλου του think-tank “Atlas” με έδρα το Μπακού. “Χωρίς τη στήριξη του Ερντογάν, η Ρωσία – σύμμαχος του Γερεβάν και ανταγωνίστρια της Άγκυρας για τον έλεγχο του Καυκάσου – θα είχε πιέσει τόσο το Μπακού που ο Αλίεφθα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τις μάχες”.
Μόσχα και Παρίσι κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση ότι στέλνει Σύρους μισθοφόρους στην περιοχή. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε επίσης εξοπλισμό που αγοράστηκε από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε διεθνή εποπτεία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Στις 26 Νοεμβρίου, η Γαλλική Γερουσία υπέγραψε ψήφισμα που αναγνωρίζει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η απόφαση, που δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά έχει συμβολική σημασία, επικρίθηκε έντονα από την Τουρκία.
Στις αρχές του μήνα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία του κέντρου ελέγχου για την τήρηση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Πηγή: AFP, France24