ΑΘΗΝΑ
05:36
|
08.12.2023
Ο Ουφούκ Ουλουτάς είναι πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών, μιλά καλά Εβραϊκά και θεωρείται ειδικός σε Ιράν και Παλαιστίνη...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως επιχειρεί μία στοιχειώδη αποκλιμάκωση της έντασης με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία ενόψει της αλλαγής κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Μετά το τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου στον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στις αρχές τρέχοντος μηνός και τις διαδοχικές “διαρροές” πληροφοριών στον τουρκικό Τύπο περί μυστικών συναντήσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Τούρκους των μυστικών υπηρεσιών αμφοτέρων χωρών (Μοσάντ και ΜΙΤ) με στόχο την αναθέρμανση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων σήμερα ξαναχτύπησε η (φιλοτουρκική) ιστοσελίδα Αλ Μόνιτορ που ειδικεύεται σε εξελίξεις που αφορούν τη Μέση Ανατολή.

Το Αλ Μόνιτορ, επικαλούμενο τουρκικές πηγές, υποστηρίζει πως το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών σχεδιάζει να διορίσει ξανά πρέσβη στο Ισραήλ, για πρώτη φορά μετά την ανάκληση του προηγούμενου πρέσβη Κεμάλ Οκέμ το Μάη του 2018 με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ποιον προορίζει ο Ερντογάν…

Για τη θέση αυτή φαίνεται πως προορίζεται ο 40χρονος Ουφούκ Ουλουτάς. Ο Ουλουτάς θεωρείται ιδιαιτέρως ευφυής με (μεταξύ άλλων) σπουδές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο Ιερουσαλήμ.

Είναι ειδικός σε Ιράν, με σαφείς θέσεις υπέρ των Παλαιστινίων και είναι πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών που υπάγεται στο τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

PANEL | Debating Russia's Assertive Foreign Policy, Events | Insight Turkey

Ο Ουλουτάς που θεωρείται περίπου σαν… “παιδί-θαύμα” από την κυβέρνηση Ερντογάν, είχε διατελέσει κατά το παρελθόν επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης SETA που συνδέεται στενά με το κυβερνών ΑΚΡ.

Ωστόσο ακόμη και εάν ο Ουλουτάς διοριστεί πράγματι στη θέση του Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτό θα γίνει με ανάλογο, ανταποδοτικό τρόπο από το Ισραήλ. Τουλάχιστον όχι αμέσως… Μεταξύ άλλων και λόγω των πολύ πιθανών ισραηλινών εκλογών που μοιραία θα παρατείνουν τις γραφειοκρατικές και ουσιαστικές διαδικασίες. Σε περίπτωση που διοριστεί όμως, (παρατηρεί πικρόχολα το Αλ Μόνιτορ) είναι βέβαιο πως οι ισραηλινοί θα παρακολουθούν εάν και αυτός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του “Ισλαμικού Κράτους” στο Ισραήλ, Ραέντ Σάλεχ όπως είχε κάνει και ο προκάτοχός του, Κεμάλ Οκέμ…

Σε κάθε περίπτωση, τα στενά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα αμφοτέρων χωρών δύσκολα μπορεί να διατηρήσουν για καιρό την ψύχρανση των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, οι όροι και οι συνθήκες που θα γίνει αυτό δεν είναι στα χέρια της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…Τουλάχιστον όχι όσο εντείνει τις επιθετικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και στα εδάφη χωρών της περιοχής (Λιβύη, Συρία, Βόρειο Ιράκ, νότιο Καύκασο κ.α.)

Οι ισραηλινές αντιδράσεις

Είναι ενδιαφέρον πάντως το γεγονός πως η είδηση δεν σχολιάστηκε από φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα ισραηλινά ΜΜΕ. Αναπαρήχθη ωστόσο στη συνέχεια από την δεξιά, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Israel Hayom σαν ειλημμένη απόφαση.

Σιγή υπήρξε επισήμως από Ισραηλινούς αξιωματούχους

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, που βρίσκεται, ας μην ξεχνάμε, μπροστά στο ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών, προσφάτως διέψευσε τις επαφές αξιωματούχων μεταξύ των ισραηλινών και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Έχει επίσης σημασία το γεγονός πως υποδέχθηκε με ψυχρότητα την πρόταση του Τούρκου ε.α. ναυάρχου Γιαϊντζί που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες μέσω του Ισραηλινού ινστιντούτου Μοσέ Νταγιάν για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική για τον καθορισμό κοινής ΑΟΖ Τουρκίας και Ισραήλ (σε βάρος, εξυπακούεται) των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Παράγοντες του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνον δεν χαιρέτισαν την “γενναιοδωρία” του Τούρκου ε.α. ναυάρχου (που θεωρείται “αρχιτέκτονας” του τουρκολιβυκού μνημονίου) αλλά επισήμαναν πως δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επιλογές που θα λειτουργήσουν σε βάρος συμμάχων του όπως η Κύπρος…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς επηρεάζουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ

Συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για ανταλλαγές αιχμαλώτων

Ιερουσαλήμ: Ακροδεξιοί και αστυνομικοί πιάστηκαν στα χέρια

Βενεζουέλα: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η Γουιάνα με «πλάτες» των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα