ΑΘΗΝΑ
10:42
|
26.04.2024
Ο εκπρόσωπος του LNA, στρατηγός Αχμέτ αλ-Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη (10/12) απελευθερώθηκε το τουρκικό πλοίο που είχε αναχαιτιστεί από τις δυνάμεις τoυ Εθνικού Στρατού…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του LNA, στρατηγός Αχμέτ αλ-Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη (10/12) απελευθερώθηκε το τουρκικό πλοίο που είχε αναχαιτιστεί από τις δυνάμεις τoυ Εθνικού Στρατού της Λιβύης και ότι συνέχισε την προγραμματισμένη διαδρομή του προς τη Μισράτα αφού κατέβαλε ειδικό τέλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του LNA είχε δηλώσει ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο “Αλ Μαμπρούκα”, που έπλεε με σημαία Τζαμάικας και του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι Τούρκος, αναχαιτίστηκε το βράδυ της Δευτέρας (7/13) από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα και μετά ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Ρας αλ-Χαλάλ, καθώς μπήκε σε απαγορευμένη ζώνη, δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες και δεν απάντησε στις κλήσεις των τοπικών αρχών καθώς απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή εξαιτίας στρατιωτικής επιχείρησης.

Η Τουρκία από την πλευρά της απαντώντας στον LNA κατήγγειλε την αναχαίτιση του πλοίου προειδοποιώντας για αντίποινα σε περίπτωση που δεν του επιτρεπόταν να συνεχίσει το ταξίδι του.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει “σοβαρές συνέπειες”, απειλώντας ότι όσοι εμπλέκονται θα θεωρούνται εφεξής “στόχοι”.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέτ αλ-Μισμάρι, δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε πόλεμο με την Τουρκία αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “πυροδότησε τη σύγκρουσή τους”.

Ο Αλ-Μισμάρι είπε ότι κανείς δεν έχει ανακοινώσει το τέλος της μάχης μεταξύ του LNA και της Τουρκίας καταγγέλοντας τον Ερντογάν ότι “δεν σταμάτησε ποτέ να στέλνει όπλα στη Λιβύη”.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, ο Μισμάρι κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να οπλίζει τους μαχητές της GNA παρά την εκεχειρία.

“Ανυσηχούμε σοβαρά σχετικά με το τι κάνει η Τουρκία στη μεταφορά όπλων, μισθοφόρων και τρομοκρατών στη Λιβύη”, είπε.

Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της αναγνωρισμένης από τη Δύση, Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, οι δυνάμεις (GNA) της οποίας εδώ και χρόνια αναμετρώνται στο πεδίο της μάχης με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει ανατολικά.

Το περιστατικό πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές (LNA, GNA) στη Λιβύη για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Μετά την ένοπλη εξέγερση στη Λιβύη που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, ο Χάφταρ υποστηριζόμενος από τα ΗΑΕ, τη Ρωσία και την Αίγυπτο κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα