ΑΘΗΝΑ
06:32
|
17.05.2024
Η αρχαιολογική σκαπάνη στο Ηρώδειο της Βηθλεέμ έφερε στο φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από αυτήν την Κυριακή (13/11) οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου του Ηρωδείου, στις παρυφές της Βηθλεέμ, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν για πρώτη φορά σημεία του πολυτελούς παλατιού του Ηρώδη που μέχρι πρότινος ήταν κλειστά για το κοινό.

Οι ανασκαφές στο σημείο όπου πριν από περίπου 2000 χρόνια ο Ηρώδης έχτισε το πολυτελές παλάτι που προοριζόταν να γίνει η τελευταία του κατοικία, έφεραν στο φως νέα συγκλονιστικά ευρήματα. Ο τυραννικός βασιλιάς της ρωμαιοκρατούμενης Ιουδαίας έχτισε ένα περίπλοκο και πολύ εντυπωσιακό οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα και το έθαψε στη γη προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο τάφος / μαυσωλείο του θα ήταν ακριβώς όπως τον ήθελε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξεζητημένη αυτή κίνησή του, συνέβαλε ώστε το παλάτι να διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση επί δύο χιλιετίες, μέχρι που το έφερε ξανά στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Οι Ισραηλινές αρχές θα ξανανοίξουν για το κοινό τον αρχαιολογικό χώρο του Ηρωδείου την Κυριακή και αυτή τη φορά οι επισκέπτες του θα μπορούν να θαυμάσουν την περίτεχνη αψιδωτή κεντρική κλίμακα του παλατιού, μια άψογα διατηρημένη αίθουσα αναψυχής με πλούσιο διάκοσμο και νωπογραφίες και το ιδιωτικό αμφιθέατρο του βασιλιά Ηρώδη, χωρητικότητας 300 θεατών.

Ο Ηρώδης ήταν ο διορισμένος από τη Ρώμη βασιλιάς της Ιουδαίας από το 37 ως το 4 π.Χ. Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του ακολούθησε τον Ιουδαϊκό τρόπο ζωής, αλλά στην πορεία υιοθέτησε τα ρωμαϊκά έθιμα και υπέκυψε στις πολυτέλειες και το παρακμιακό lifestyle της αυτοκρατορίας. Αυτή η μεταστροφή αντικατοπτρίζεται στην επιδεικτική πολυτέλεια του παλατιού – μαυσωλείου του, ενός από τα πολλά Ηρώδεια που έχτισε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.

“Αυτή η ανασκαφή λειτουργεί ως ένα απαράμιλλο αρχαιολογικό εργαστήριο”, σχολίασε ο Ρόι Πόρατ, επικεφαλής των ανασκαφών του Ηρωδείου. Κατά τη δική του εκτίμηση, τα ευρήματα του Ηρωδείου της Βηθλεέμ είναι τόσο καλοδιατηρημένα που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αντίστοιχα της Πομπηίας.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Καταστράφηκαν 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων από τη φωτιά στη Λέσχη Αρίσβη

EBU: «Δεν υπήρξε ρητή απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. στην Eurovision»

Reporters United: Διήμερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & Αλληλεγγύης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα