ΑΘΗΝΑ
03:30
|
25.04.2024
Οι πολιτικές επιλογές και η υγειονομική κρίση έχουν φέρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όταν ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, στο έργο του “Οι Άθλιοι”, το 1862, περιέγραφε την φτώχεια στη Γαλλία, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σχεδόν δύο αιώνες μετά, οι πολιτικές επιλογές και μια υγειονομική κρίση στην Ελλάδα, θα δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό οικονομικό κοκτέϊλ, το οποίο θα έφερνε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας.

Υπερβολές;

Ας χρησιμοποιήσουμε την ψυχρή όσο και ενδεικτική γλώσσα των αριθμών, αγαπημένη των νεοφιλελεύθερων τεχνοκρατών, την οποία όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν:

  • Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια.
  • Οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο (στοιχεία ΟΑΕΔ).
  • Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, ανήλθε σε 3.259.023 άτομα (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).
  • Το σύνολο των απασχολουμένων, εκτιμάται σε 3.880.667 άτομα.
  • Περίπου 650.000 λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ). Μάλιστα, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη-Μέλη, λόγω της πανδημίας Covid-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Το β’ τρίμηνο του 2020, το ποσοστό των εργαζομένων που έλαβαν από 0 έως 200 ευρώ ανήλθε από 1% σε 12%! (στοιχεία ΓΣΕΕ)

Σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, η απασχόληση μειώθηκε κατά 50.000 άτομα τον Απρίλιο και κατά 155.000 άτομα τον Μάιο.

Μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, περισσότερα από 30.000 άτομα σε θέσεις εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης, έχασαν τη θέση εργασίας τους.

Έκτοτε, οι μεταβολές στην απασχόληση παραμένουν αρνητικές και, δεδομένου του δεύτερου lockdown, αναμένεται να παραμείνουν αρνητικές (στοιχεία ΓΣΕΕ)

Έξι στους 10 εργοδότες, εκτιμούν ότι οι προσλήψεις θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα είτε σε τουλάχιστον έναν χρόνο, είτε ποτέ (43%)! (στοιχεία MANPOWER)

Σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2021, το 85% των εργοδοτών, προβλέπει μείωση ή διατήρηση του προσωπικού.

Στην περίπτωση εργοδοτών που εκφράζουν την πρόθεση διατήρησης του προσωπικού, δεν διευκρινίζεται αν οι μισθοί και οι σχέσεις εργασίας θα παραμείνουν στα προ πανδημίας επίπεδα…

Σε μια διασωληνωμένη αγορά εργασίας, με το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ουσιαστικά “παγωμένο” και τους μισθούς να κατακρημνίζονται, το μέλλον δεν χτίζεται από το παρελθόν αλλά υπάρχει χάρη σε αυτό.

Συνταξιούχοι με απώλειες εισοδήματος 80 δισ. ευρώ την τελευταία 10ετία, προσπαθούν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια.

Με την ανάπτυξη, να μοιάζει περισσότερο από ποτέ με αστικό μύθο…

Μπορεί ο Βίκτωρ Ουγκώ να μην μπορούσε να φανταστεί την μετανάστευση της δυστυχίας στην Ελλάδα, όμως είχε προειδοποιήσει: “Η μανία των στοιχείων της φύσης, ξεσπά πάντα στις ψηλότερες κορυφές. Και ο λαός είναι κι αυτός ένα από τα στοιχεία της φύσης”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα