ΑΘΗΝΑ
14:06
|
23.04.2024
Ο νόμος πέρασε από το Κοινοβούλιο και απομένει η έγκριση από το σώμα της Γερουσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Αργεντινής το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων έως την 14η εβδομάδα της κύησης. Το νομοσχέδιο πέρασε με 131 ψήφους υπέρ και 117 κατά μετά από συζητήσεις 20 ωρών. Το Κοινοβούλιο της Αργεντινής για πρώτη φορά ανταποκρίθηκε και εισάκουσε το πολυετές αίτημα των γυναικείων οργανώσεων της χώρας. Απομένει η έγκριση του νομοσχεδίου από τα μέλη της Γερουσίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της νομιμοποίησης των αμβλώσεων είναι ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Ο δρόμος έξω από το Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες γέμισε σήμερα από πράσινες και μπλε σημαίες. Οι πράσινες, σύμβολο του γυναικείου κινήματος υπέρ των αμβλώσεων. Οι μπλε του “σεβασμού της αξίας του αγέννητου παιδιού”. Μέχρι την ύστατη στιγμή η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Αργεντινής απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές “να αναλογιστούν τι σημαίνει σεβασμός στη ζωή”, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση του Αργεντινού πάπα Φραγκίσκου του Α΄.

Οι διαδηλώτριες με τα πράσινα αντέδρασαν με έκρηξη χαράς και ικανοποίησης στο άκουσμα της είδησης της υπερψήφισης. Την ίδια στιγμή, αποδοκιμασία ακόμη και δάκρυα στο στρατόπεδο των μπλε με τις σημαίες της Αργεντινής.

Η απουσία της δυνατότητας στην ελεύθερη πρόσβαση στην νόμιμη έκτρωση έχει καταδικάσει εκατομμύρια έφηβες κοπέλες, μέχρι στιγμής, να προχωρούν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και γέννες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο στην Αργεντινή, περισσότερες από 7000 κοπέλες ηλικίας 10-14 ετών γέννησαν τη διετία 2016-1018 ως αποτέλεσμα βιασμού, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Δικτύου της Αργεντινής στην Πρόσβαση στην Ασφαλή Έκτρωση. 

Πάντως, η έκβαση του νόμου στο σώμα της Γερουσίας δεν διαφαίνεται εύκολα προβλέψιμη. Το 2018 επί προεδρίας του συντηρητικού Μαουρίτσιο Μάρσι, η Γερουσία καταψήφισε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, αφού είχε πρώτα μετά βίας εγκριθεί από τη Βουλή. Φέτος είναι η ένατη φορά που κατατέθηκε στο Kοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, όμως είναι η πρώτη φορά που η πρωτοβουλία προέρχεται από τον πρόεδρο της Αργεντινής.

Εκτός από την Αργεντινή οι εκτρώσεις είναι πλήρως απαγορευμένες στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, ενώ το ίδιο ισχύει και σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Χιλή, με τη μόνη διαφορά να βρίσκεται στην εξαίρεση που αναγνωρίζεται αν πρόκειται για υπόθεση βιασμού ή ανάγκη διάσωσης της ζωής της εγκύου.

Αντίθετα, μόνο η Κούβα και η Ουρουγουάη αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Πηγή: France24, AP, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα