ΑΘΗΝΑ
09:55
|
19.10.2021
Η απίστευτη και όμως αληθινή απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επανέναρξη της διανομής των σχολικών γευμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απίστευτη και όμως αληθινή είναι η απάντηση που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της Αθήνας σχετικά με το αίτημά τους για επανέναρξη της διανομής των σχολικών γευμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι η διανομή μεσημεριανών γευμάτων σε σχολεία της Ελλάδας είναι πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εδώ και κάποια χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο για τη φετινή χρονιά ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει γεύματα σε 185.000 μαθητές, σε 1.227 σχολικές μονάδες 74 Δήμων-Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας ανακοινώθηκε η επέκτασή του προγράμματος και σε νέες σχολικές μονάδες. Τόσο η παρασκευή όσο και η διανομή γίνεται μέσω εταιρειών ανάδοχων του προγράμματος.

Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων σήμανε και την ταυτόχρονη αναστολή διανομής των γευμάτων με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές να καταδικάζονται στην πείνα. Καμία μέριμνα δεν υπήρξε για την ενίσχυση των οικογενειών ή των ίδιων των παιδιών, ενώ, όπως επισημαίνουν οι σύλλογοι γονέων πολλών σχολείων, η αδυναμία κάλυψης ακόμα και των βασικών αναγκών είναι εμφανής.

Στα μέσα του Νοέμβρη ο Σύλλογος Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών και του 40ου δημοτικού σχολείου Αθηνών υπέβαλαν αίτημα προς τον ΟΠΕΚΑ και το Υπουργείο Παιδείας για επανέναρξη της διανομής γευμάτων, για να λάβουν μία τουλάχιστον εξοργιστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, απάντηση.

Όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα (υποστήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αποτροπή φαινομένων σχολικής διαρροής, μείωση κοινωνικών ανισοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού) φαίνεται να εξαφανίζονται ως δια μαγείας την περίοδο της καραντίνας και η διακοπή των γευμάτων αιτιολογείται με τα εξής επιχειρήματα:

  1. Η κατανάλωσή τους εκτός σχολικού πλαισίου ενέχει κινδύνους για την υγεία των μαθητών, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανένα τρόπο η σωστή συντήρηση και μεταφορά τους μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης.
  2. … υπεύθυνη για την παραλαβή αλλά και τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων σε καθημερινή βάση είναι η Τριμελής Επιτροπή Παραλαβής κάθε σχολικής μονάδας που υλοποιεί το πρόγραμμα και η οποία αποτελείται από το Διευθυντή και δυο ακόμη εκπαιδευτικούς του σχολείου. Το γεγονός ωστόσο, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων οι εκπαιδευτικοί παρέχουν εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικό έργο (οι περισσότεροι από τις οικίες τους) κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες (14.10-17.20), καθιστά την παραλαβή των σχολικών γευμάτων στον χώρο του σχολείου αδύνατη.

Δεν εξηγείται πουθενά γιατί είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί η σωστή μεταφορά μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης. Τα γεύματα θα έφταναν στο σχολείο με τον ίδιο τρόπο που έφταναν και πριν αυτά κλείσουν, μέσω της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την παρασκευή και μεταφορά τους. Από εκεί και πέρα η διανομή θα μπορούσε να γίνει την ίδια στιγμή στους γονείς των μαθητών ή και στους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι θα περίμεναν, τηρώντας όλα τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού, έξω από το σχολείο, στον προαύλιο χώρο ή όπου αλλού κρινόταν απαραίτητο.

Επιπλέον. τα σχολεία δεν είναι κλειστά για τους εκπαιδευτικούς, παρά μόνο για τους μαθητές. Οι δε διευθυντές βρίσκονται στα σχολεία, όπως βρίσκεται το προσωπικό καθαριότητας, οι σχολικοί φύλακες κ.ο.κ. Αναρωτιέται κανείς ποιός εκπαιδευτικός θα ήταν αρνητικός στο να βρίσκεται στο σχολείο για να δίνει γεύματα σε παιδιά που διαφορετικά θα πεινάσουν. Αλλά ακόμα κι αν η παρένθεση που αναφέρει ώρες υπονοεί το ωράριο εργασίας τους, προφανώς και θα μπορούσε να βρεθεί λύση ακόμα και με την αλλαγή ώρας παράδοσης ή τη διαμόρφωση του προγράμματος. Και τελικά είναι δυνατό ένα ζήτημα που μοιάζει να είναι περισσότερο γραφειοκρατικό παρά ουσιαστικό, η παρουσία πάντα της ίδιας τριμελούς επιτροπής, να στέκεται εμπόδιο στη σίτιση 185.000 παιδιών;

Οι σύλλογοι γονέων που έλαβαν τη συγκεκριμένη απάντηση υποστηρίζουν πως ούτε το Υπουργείο Παιδείας ούτε ο ΟΠΕΚΑ έχουν αντιληφθεί το πραγματικό αντίκτυπο διακοπής των σχολικών γευμάτων. Όταν το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να μεριμνήσει για τη συμμετοχή όλων των παιδιών στην τηλεκπαίδευση, προσφέροντας την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, προφανώς και δεν ενδιαφέρθηκε καν για το αν κάποια παιδιά είναι νηστικά και κλεισμένα στα σπίτια τους.

Ένα είναι σίγουρο. Αν το προηγούμενο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα λειτουργούσε σε πάρα πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω ενός δεύτερου lockdown, με χιλιάδες εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής εργασίας και πάρα πολλούς άνεργους, είναι επιτακτική η ανάγκη να επαναλειτουργήσει, ξεπερνώντας κάθε δικαιολογία που αγγίζει πλέον τα όρια της κοροϊδίας. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύτης στο Ισραήλ ανακάλυψε σπαθί σταυροφόρου, ηλικίας 900 ετών (βίντεο)

Η Χιλή στους δρόμους τιμά τη δεύτερη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης του 2019

Τροχαίο δυστύχημα με μετανάστες – Ένας νεκρός και 9 τραυματίες

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανοίγει μέτωπο με τη μοναρχία της Ισπανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα