ΑΘΗΝΑ
15:56
|
20.04.2024
Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 43.900 κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Βραζιλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 43.900 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 686 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 179.765 νεκρούς επί συνόλου 6.781.799 ανθρώπων που προσβλήθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από αυτόν που καταγράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από εκείνους των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Το ποσοστό των αρνητών των εμβολίων έφθασε το 22%, η πλειοψηφία απορρίπτει το κινεζικό υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού (δημοσκόπηση Datafolha)

Το ποσοστό των Βραζιλιάνων οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν κανένα εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού αυξήθηκε στο 22% αυτή την εβδομάδα, από το 9% στο οποίο βρισκόταν τον Αύγουστο, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών λέει πως δεν θα δεχόταν να εμβολιαστεί με σκεύασμα κατασκευασμένο στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο, καθώς οι τοποθετήσεις που έχει κάνει τελευταία ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου φαίνεται πως επηρέασαν την κοινή γνώμη.

Κατά την έρευνα που έκανε η Νταταφόλια, το 73% του δείγματος δήλωσε πως σχεδιάζει να εμβολιαστεί, ενώ το 5% δεν ξέρει εάν θα το κάνει. Τα ποσοστά αυτά ήταν τον Αύγουστο 89% και 3% αντίστοιχα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μπολσονάρου ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει κανένα εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού, όποτε κι αν εγκριθεί. Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, από τους πιο προβεβλημένους πολιτικούς που υποβαθμίζουν την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε πως η άρνηση αυτή είναι «δικαίωμά του» και εξέφρασε έντονη επιφύλαξη ειδικά για το εμβόλιο που αναπτύσσει η κινεζική Sinovac και παράγεται στη Βραζιλία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Butantan, στην πολιτεία Σαν Πάουλου.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Νταταφόλια, μόλις το 47% του δείγματος είπε ότι θα δεχόταν να εμβολιαστεί με σκεύασμα κινεζικής παραγωγής, το 50% απάντησε ότι δεν θα έκανε κινεζικό εμβόλιο, ενώ το 3% δήλωσε αναποφάσιστο.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν συσχέτιση της απόρριψης των εμβολίων με την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της χώρας. Το 33% των Βραζιλιάνων που δηλώνουν πως εμπιστεύονται πάντα τον Μπολσονάρου δήλωσε απρόθυμο να εμβολιαστεί, ενώ στις τάξεις όσων δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται ποτέ τον πρόεδρο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 16%.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 16 εκατ. τα κρούσματα, πάνω από 297.500 οι θάνατοι

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα δεκαέξι εκατομμύρια χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, φθάνοντας πλέον τα 16.014.839.

Ως τις 16:26 (τοπική ώρα· 23:26 ώρα Ελλάδας) οι θάνατοι ασθενών με την COVID-19 είχαν φθάσει τους 297.501, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή αυτή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς.

Η Καλιφόρνια έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη πολιτεία (1.535.962 μολύνσεις), ακολουθούμενη από το Τέξας (1.395.889 περιπτώσεις), τη Φλόριντα (1.116.973), το Ιλινόι (841.688) και τη Νέα Υόρκη (764.966).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού παγκοσμίως· έχουν επιβεβαιώσει πάνω από το 22% του συνόλου των κρουσμάτων.

Οι μολύνσεις έφθασαν τα 10 εκατομμύρια την 9η Νοεμβρίου· αυξήθηκαν κατά πέντε εκατομμύρια μέσα σ’ έναν μήνα. Πέρασαν μόλις τέσσερις ημέρες προτού αυξηθούν από τα 15 στα 16 εκατομμύρια.

Οι θάνατοι που οφείλονται στην COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τους 500.000 την 1η Απριλίου, κατά το στατιστικό μοντέλο του Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Παναμάς: Ρεκόρ 2.806 κρουσμάτων, 22 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.806 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, με το σύνολο των μολύνσεων στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να ανέρχεται πλέον σε 190.585.

Το προηγούμενο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε ημερήσια βάση είχε ανακοινωθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 22 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στον Παναμά να φθάνει τους 3.331 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μεξικό: Πάνω από 12.000 κρούσματα, 685 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.057 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 685 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται ως εδώ σε 113.704 νεκρούς επί συνόλου 1.241.436 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως.

Ωστόσο, αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα.

Πορτογαλία: 4.413 κρούσματα, 88 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.413 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Ιβηρικής να φθάνει τους 344.700.

Παράλληλα, άλλοι 88 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 5.461 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Γερμανία: 20.200 κρούσματα, 321 θάνατοι

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20.200 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.320.716, δείχνουν σήμερα Κυριακή τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, ακόμη 321 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 21.787 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι γερμανικές αρχές αναμένεται να εξετάσουν σήμερα τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, καθώς το επιλεγόμενο «μερικό» lockdown κρίνεται πλέον ότι αποδείχθηκε αναποτελεσματικό για την συγκράτηση της πανδημίας.

Καναδάς: Ξεπέρασαν τα 450.000 τα κρούσματα, πάνω από 13.300 οι θάνατοι

Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά έχουν καταγράψει ως εδώ 453.257 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 13.337 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, της νόσου που προκαλεί, σύμφωνα με το καναδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά, ο μέσος όρος των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως στη χώρα έφθασε τα 6.543.

Η πανδημία «θέτει τις ζωές αναρίθμητων Καναδών σε κίνδυνο», προκαλεί σοβαρή «διαταραχή στη λειτουργία» των δομών υγείας και εγείρει «προκλήσεις για τις περιοχές που δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση περίπλοκων υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», τόνισε χθες η Τερέζα Ταμ, η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Το προηγούμενο επταήμερο, κατά μέσον όρο στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν 2.900 ασθενείς με την COVID-19, οι 565 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η Τερέζα Ταμ τόνισε πως την ίδια περίοδο, κατά μ.ό. καταγράφονταν καθημερινά 100 θάνατοι ασθενών.

Η κρίση «επηρεάζει τους πάντες», με το ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγείας «να σηκώνει βαρύ φορτίο», σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις «να καθυστερούν ή να αναβάλλονται» και τους χρόνους αναμονής να «επιμηκύνονται», στηλίτευσε η κυρία Ταμ.

«Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά» τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών και μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές στις «απολύτως απαραίτητες», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της καναδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Χιλή: 1.807 κρούσματα, 64 θάνατοι

Δέκα περιφέρειες της Χιλής καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ έξι αναφέρουν μείωση τους, ενημέρωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Οι αρχές εκφράζουν ανησυχία για την τάση, με βάση που προβλέπεται ότι τα κρούσματα τον Ιανουάριο θα κυμαίνεται μεταξύ των τριών και των εννέα χιλιάδων σε ημερήσια βάση.

Η κατάσταση «μας ανησυχεί βαθιά, γι’ αυτό λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα (…) στη μητροπολιτική περιφέρεια και σε συγκεκριμένες περιοχές σε εθνικό επίπεδο», είπε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τις προηγούμενες 24 ώρες στη Χιλή επιβεβαιώθηκαν 1.807 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 64 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε έτσι τους 15.846 νεκρούς επί συνόλου 569.781 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Κατά το υπουργείο Υγείας, 651 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), από τους οποίους οι 472 είναι διασωληνωμένοι και 61 σε κρίσιμη κατάσταση. Το επίπεδο πληρότητας των ΜΕΘ βρίσκεται επί του παρόντος στο 35%, αλλά αξιωματούχοι προειδοποιούν πως μπορεί να αυξηθεί ταχύτατα στη διάρκεια του δεύτερου κύματος.

Νότια Κορέα: 1.030 κρούσματα, ρεκόρ για 2η συνεχόμενη ημέρα

Η Νότια Κορέα κατέγραψε νέο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πιο συγκεκριμένα 1.030, πάνω από το όριο των χιλίων για πρώτη φορά, ανακοίνωσε σήμερα η κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Τα 1.002 από τα κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Ασίας έφθασε τους 42.766. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε ανακοινωθεί χθες ανερχόταν σε 950 μολύνσεις.

Ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου υπέκυψαν άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19, με τα θύματα της πανδημίας να φθάνουν τους 580 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Παρά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι αρχές την Τρίτη, η Νότια Κορέα συνεχίζει να δοκιμάζεται από αυτό που οι αρχές στη Σεούλ αποκαλούν το τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κίνα: 24 κρούσματα, η επαρχία-τουριστικός μαγνήτης Χαϊνάν στο μικροσκόπιο

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 24 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα τις προηγούμενες 24 ώρες, έναντι 13 την προηγουμένη, με τις αρχές να ιχνηλατούν επαφές ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην επαρχία Χαϊνάν, όπου βρίσκονται ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της ασιατικής χώρας.

Τα πέντε από τα κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, ενώ τα 19 ήταν «εισαγόμενα», ανέφερε το υπουργείο, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις μόλυνσης που εντοπίζονται στη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, που το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε στα 14, από 17 την προηγουμένη.

Ακόμη 11 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από δομές υγείας, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 306 ασθενείς με την COVID-19, οι έξι σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα είναι 4.634 νεκροί επί συνόλου 86.725 κρουσμάτων.

Δύο τουρίστες που επισκέπτονταν τη Σάνια, στη Χαϊνάν, νότια νησιωτική κινεζική επαρχία, διαπιστώθηκε πως είχαν στενή επαφή με ασυμπτωματικό φορέα στη Σιάν, στη βορειοδυτική Κίνα. Γευμάτισαν μαζί του την Τετάρτη.

Η Χαϊνάν, που ορισμένοι αποκαλούν τη «Χαβάη της Κίνας», επισήμως δεν είχε καταγράψει κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2 τους τελευταίους έξι μήνες. Προσελκύει πλήθη πελατών σε εμπορικά κέντρα με αφορολόγητα είδη, ζευγάρια που θέλουν υποτροπικό φόντο στις φωτογραφίες των γάμων τους, σέρφερ που θέλουν να «αναπνέουν ελεύθερα».

Οι δύο τουρίστες και 43 άνθρωποι με τους οποίους είχαν επαφή τέθηκαν σε απομόνωση, ανέφερε η δημοτική αρχή στη Σάνια.

Η περιφέρεια Σιντζιάνγκ, στη δυτική Κίνα, κατέγραψε δύο εξάρσεις των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, αρχικά από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, κατόπιν από τα τέλη Οκτωβρίου ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Μετά τις διακοπές με την ευκαιρία της κινεζικής εθνικής εορτής τον Οκτώβριο, καταγράφηκαν εξάλλου κρούσματα που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση στην Τσινγκντάο, στην επαρχία Σαντόνγκ (βόρεια). Τον Νοέμβριο, αναφέρθηκαν σποραδικά κρούσματα στη Σαγκάη, στην Τιαντζίν και στην Εσωτερική Μογγολία. Τον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί τέτοια κρούσματα στις επαρχίας Σετσουάν (νοτιοδυτικά) και Χεϊλονγκτζιάνγκ (βορειοδυτικά).

Ρωσία: 28.080 νέα κρούσματα και 488 θάνατοι

Η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα 28.080 νέα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 6.425 στη Μόσχα, αυξάνοντας τον συνολικό εθνικό απολογισμό των μολύνσεων σε 2.653.928 από την αρχή της πανδημίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως στο ίδιο διάστημα 488 ασθενείς κατέληξαν, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θανάτων σε 46.941.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα