ΑΘΗΝΑ
04:18
|
22.05.2024
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Αθήνα για “βασανιστήρια”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγορεί τις μονάδες της Ελληνικής Ακτοφυλακής για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και κατηγορεί την Αθήνα για “βασανιστήρια”.
 
Απευθυνόμενος στον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο Σοϊλού, έγραψε στο Twitter: “Αγαπητέ Υπουργέ, οι μονάδες της Ακτοφυλακής σας κλιμακώνουν καθημερινά τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση. Δείτε τις δυνάμεις σας να εμπλέκονται σε απάνθρωπες ενέργειες και επαναπροωθήσεις στις οποίες γίνεται συνεργός η Frontex και αγνοεί η ΕΕ”.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανήρτησε επίσης ένα βίντεο στο οποίο σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής φέρεται να εγκαταλείπει σωσίβιες λέμβους γεμάτες με μετανάστες στα νερά τα Αιγαίου για να τις περισυλλέξουν στη συνέχεια τουρκικά πλοία. Σύμφωνα με τον κ. Σοϊλού οι μετανάστες ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες και έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού. Παρέθεσε επίσης σύνδεσμο με ανακοίνωση της Διοίκησης της Τουρκικής Ακτοφυλακής για τις πρόσφατες διασώσεις εγκαταλελειμμένων από τις ελληνικές αρχές μεταναστών από Τούρκους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές σε δύο περιστατικά στις 6 και 8 Δεκεμβρίου περισυλλέγησαν έως και 28 άτομα από τα νερά του Αιγαίου.

«Οι εν λόγω παράτυποι μετανάστες στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι ήταν εγκλωβισμένοι για δυο μέρες στο Bulamaç (Φαρμοκονήσι), πως συνελήφθησαν από ελληνικές μονάδες και ότι τους επιβίβασαν σε πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής χωρίζοντας τους σε δυο ομάδες, η μια αποτελούνταν από γυναίκες και παιδιά και η άλλη από άνδρες. Τους άνδρες τους ξυλοκόπησαν και τους κράτησαν στο πλοίο. Οι γυναίκες και τα παιδιά αφέθηκαν μέσα σε μια σωσίβια λέμβο προκειμένου να παρασυρθούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι στις 21:00 (ώρα Τουρκίας) της 8ης Δεκεμβρίου διασώθηκαν στα ανοιχτά του Γιαλίκαβακ του Μπόντρουμ 11 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε δυο σωσίβιες λέμβους τις οποίες εγκατέλειψαν ελληνικές μονάδες να παρασυρθούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι διασωθέντες παράτυποι μετανάστες, πρόκειται για την ομάδα των ανδρών που είχαν χωρίσει από τις γυναίκες και τα παιδιά οι ελληνικές μονάδες στις 6 Δεκεμβρίου 2020. Διαπιστώθηκε ότι είχαν ξυλοκοπηθεί άσχημα και έφεραν σημάδια στο σώμα τους. Επίσης, από τις δηλώσεις τους έγινε γνωστό ότι πήραν τα χρήματα, τα κινητά τηλέφωνα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα τους”, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του κ. Νότη Μηταράκη, δεν έχουν ακόμα απαντήσεις στις καταγγελίες του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αναφέρει σε δημοσίευμά του RT News.

Μηταράκης: Η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει τις ροές των τελευταίων ετών

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις νέες δομές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αλλά και τη μεταναστευτική πολιτική εν γένει αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι». Ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι το 2020 μέχρι στιγμής έχουμε 14.000 αφίξεις και 10.000 αναχωρήσεις. Από την 1η Ιουνίου και μετά είναι θετικό το ισοζύγιο, καθώς όπως υπογράμμισε, “φεύγουν από τη χώρα μας νομίμως περισσότεροι από όσοι μπαίνουν παρατύπως. Η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει τις ροές των τελευταίων ετών«, αφού «έγινε η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης την περίοδο 2015-2019, με πολύ σημαντικές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων και αυτό για τη χώρα μας δημιουργεί μια ιδιαίτερη δυσκολία”, τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης και στα αντιπλημμυρικά έργα που πραγματατοποιούνται στις δομές καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα στη δομή του Καρά Τεπέ. “Οι έντονες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν όλη τη χώρα, επηρεάζουν και τις δομές φιλοξενίας. Στο Καρά Τεπέ, στο Μαυροβούνιο, όπως το λέμε, η προσωρινή δομή φτιάχτηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες, δεν ήταν μια προγραμματισμένη δομή, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της φωτιάς της Μόριας. Έχει περίπου 800 σκηνές, αυτή τη στιγμή. Προχθές πλημμύρισαν δύο και χθες άλλη μία και κάποιοι κοινόχρηστοι χώροι. Υπάρχει ένα αντιπλημμυρικό έργο, που είναι σε εξέλιξη και έχει προστατεύσει το 90% της δομής ήδη. Κάποια επιπλέον σημεία που χρειάζονται, φαντάζομαι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν” δήλωσε ο Υπουργός. Πηγή: RT, Πολίτης, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα