ΑΘΗΝΑ
00:00
|
29.09.2024
Ειδεχθή βίντεο καταγράφουν αποτρόπαιους αποκεφαλισμούς ηλικιωμένων ανδρών από φερόμενα στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ειδεχθή βίντεο που κυκλοφόρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφουν αποτρόπαιους αποκεφαλισμούς ηλικιωμένων ανδρών από φερόμενα στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνει o Guardian.

Σε δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου, ένστολοι που μοιάζουν με Αζέρους στρατιώτες, καταγράφονται να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με ένα μαχαίρι. “Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια” ακούγεται να λέει μια φωνή στην κάμερα, λίγο μετά το φρικιαστικό έγκλημα.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι τα θύματα ταυτοποιήθηκαν και ότι πρόκειται για αμάχους Αρμένιους που ζούσαν σε χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζοντας ότι η αναγνώρισή τους έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια και μακρά λίστα των εγκλημάτων (κακοποιήσεις, βασανιστήρια, δολοφονίες) που διαπράχθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ένοπλων συγκροούσεων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Οι μαρτυρίες χωρικών που κατέγραψε ο Guardian επιβεβαιώνουν την ταυτοποίηση που πραγματοποίησε διαμεσολαβητής με εντολή της τοπικής διοίκησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία. 

Δύο διακεκριμένοι Αρμένιοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνουν στοιχεία ώστε οι δράστες των αποτρόπαιων αποκεφαλισμών να οδηγηθούν σε δίκη.

Η βρετανική εφημερίδα επαλήθευσε την ταυτότητα ενός από τα θύματα με τη βοήθεια της μαρτυρίας ενός συγγενή του, ενώ επιπλέον είχε πρόσβαση σε φωτογραφία διαβατηρίου που φέρει μεγάλες ομοιότητες με το δεύτερο θύμα.

Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατασέν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως τον 69χρονο Γενάντι Πετροσιάν.

H Γκαγιάν Πετροσιάν, διευθύντρια του τοπικού σχολείου που ζούσε ακριβώς απέναντι από το φτωχικό σπίτι του θύματος, είπε ότι το θύμα είχε δείξει στον πατέρα της φωτογραφίες της οικογένειάς του (του γιού του και της πρώην συζύζου του) που είχαν μετακομίσει στη Ρωσία. “Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και τον αναγνώρισα” είπε η Γκαγιάν Πετροσιάν στην Guardian. 

Ο Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνούνταν να φύγει από το χωριό του παρότι πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, ο διαμεσολαβητής που εργάζεται για την τοπική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 69χρονου, αφού συγκέντρωσε μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν.


Ένα δεύτερο βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram στις 7 Δεκεμβρίου καταγράφει δύο στρατιώτες με στολές όμοιες με εκείνες στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να ακινητοποιούν έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά σε ένα δέντρο και να τον αποκεφαλίζουν.

Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόκ αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

“Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Αρνήθηκε να φύγει”, είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, πρώην δήμαρχος του χωριού, που αναγνώρισε τον Ασριάν, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως ο ηλικιωμένος άνδρας να μην αντιλαμβανόταν πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν υπήρχε καμιά πληροφορία ​​για την τύχη του Ασριάν έως ότου κυκλοφόρησε το βίντεο 29 δευτερολέπτων, την περασμένη εβδομάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν διάφορα βίντεο που καταγράφουν αποκεφαλισμούς και βεβηλώσεις νεκρών. Ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο που αναφέρονται στο άρθρο. Άλλα βίντεο, δείχνουν στρατιώτες να βεβηλώνουν τις σορούς των νεκρών εχθρών τους.

Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων.

Τον προηγούμενο μήνα, η εκεχειρία που επιτεύχθη μετά τη μεσολάβηση της Ρωσίας, τερμάτισε έξι εβδομάδες ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Η σύγκρουση άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ακόμη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μετά τον πόλεμο, ορισμένοι στην Αρμενία εξακολουθούν να αναζητούν μέλη των οικογενειών τους.

Βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά μεγάλα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα