ΑΘΗΝΑ
20:09
|
16.04.2024
Η αύξηση είναι της τάξης του 6% σε σχέση με το 2018 και θεωρείται υπερτριπλάσιο του συνόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες, χειρότερες επιδόσεις που αφορούν την θνησιμότητα τοξικομανών στη Σκωτία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψαν το 2019 οι αρμόδιες αρχές.

Στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Σκοτίας (National Records Scotland) αναφέρουν ότι πέρσι καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.264 θανάτοι ως αποτέλεσμα της χρήσης ναρκωτικών.

Η αύξηση είναι της τάξης του 6% σε σχέση με το 2018 και θεωρείται υπερτριπλάσιο του συνόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τμήμα του οποίου αποτελεί η Σκοτία.

Ωστόσο, παρά το νέο αυτό ρεκόρ, η αύξηση είναι μικρότερη σε σχέση με το 2018, όταν η θνησιμότητα τοξικομανών είχε αυξηθεί κατά 27%.

https://pbs.twimg.com/card_img/1338617704811520008/V8oRCHFn?format=jpg&name=small

Ο Σκοτσέζος υπουργός Υγείας Τζο ΦιτζΠάτρικ παραδέχθηκε πως η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας «σειράς υφιστάμενων από καιρό και σύνθετων προκλήσεων». Προειδοποίησε πως “δεν υπάρχει σύντομος δρόμος” που θα επιτρέψει σύντομα την επίλυση του ζητήματος, αναγγέλλοντας ορισμένα μέτρα για “πιο άμεσο” αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών είναι και μία “επένδυση” 95 εκατ. λιρών (περίπου 104 εκατ. ευρώ) κατά των εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, μέσω της διανομής του φαρμάκου naloxone. Φαρμάκου που χορηγείται σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας οπιούχων.

Η κρίση στη Σκοτία γύρω από την ηρωίνη εισόρμησε στη διεθνή σκηνή το 1996 με την ταινία “Trainspotting” του Ντάνι Μπόιλ, που διαδραματιζόταν στο Εδιμβούργο.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση πλήττουν με δύναμη τη “γενιά του Trainspotting” που φαίνεται πως ξεκίνησε την ηρωίνη μεταξύ 1980-1990.

Το θλιβερό “ρεκόρ” της Σκωτίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Σκοτία έχει το πιο υψηλό ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Σουηδία.

Από τους θανάτους που καταγράφηκαν το 2019, το 69% αφορούσε άνδρες και το 68% ήταν ηλικίας 35-54 ετών, κυρίως στη Γλασκόβη, την πόλη με τους περισσότερους κατοίκους στη Σκοτία, και στην περιοχή της (404 θάνατοι).

Στο 94% των περιπτώσεων, ο θάνατος προκλήθηκε από περισσότερες της μίας ουσίες (ηρωίνη, μορφίνη, μεθαδόνη, βενζοδιαζεπίνη, οπιοειδή κ.λπ.).

Tο βρετανικό δίκτυο ITV News παρουσίασε σήμερα εκτενές ρεπορτάζ για την αύξηση της θνησιμότητας τοξικομανών στη Σκωτία, συμπεριλαμβάνοντας συνέντευξη με την Σκωτσέζα πρωθυπουργό Νίκολα Στάρτζεον.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού, Πίτερ Άνταμ Σμιθ απαίτησε από την Στάρτζεον εξηγήσεις για την επιλογή της να μειώσει τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης από την αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων της χρήσης τοξικών ουσιών…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα