ΑΘΗΝΑ
03:55
|
25.04.2024
Το Πεκίνο συμφώνησε να δεχθεί την ομάδα των επιστημόνων μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας τουλάχιστον δέκα επιστημόνων στην πόλη Γουχάν της Κίνας τον επόμενο μήνα, η οποία θα επιχειρήσει να εντοπίσει την προέλευση του ιού που άλλαξε τις ζωές όλων μέσα σε έναν χρόνο.

Το Πεκίνο ήταν αρχικά απρόθυμο στην προοπτική της διενέργειας μιας ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού και χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί η πρόσβαση της ομάδας του ΠΟΥ στην πόλη της Κίνας. Μία από τις πολλές θεωρίες εντοπίζει τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19 να έχει πρωτοεμφανιστεί σε αγορά πώλησης ζώων στην Γουχάν.

Το μυστήριο με την προέλευση του ιού εκμεταλλεύτηκε κατά κόρον ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για να ενισχύσει το εμπορικό μέτωπο που είχε ανοίξει με την Κίνα. Ο Τραμπ απευθυνόταν στον Covid ως τον “κινεζικό ιό” και κατηγόρησε πλείστες όσες φορές το Πεκίνο για απόκρυψη της έξαρσης και της εξάπλωσης της πανδημίας χωρίς στοιχεία.

Μία από τις βιολόγους, μέλος της αποστολής της ΠΟΥ, ξεκαθάρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ο στόχος τους δεν είναι η επίρριψη ευθυνών, αλλά η αποτροπή μελλοντικών εξάρσεων επιδημιών. “Η αποστολή μας δεν έχει καμία σχέση με την ενοχοποίηση μιας χώρας”, δήλωσε ο Φαμπιάν Λίντερτζ του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας. “Θέλουμε να κατανοήσουμε τι συνέβη και στη συνέχεια, βάσει αυτών των δεδομένων, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε έναν παρόμοιο κίνδυνο στο μέλλον”. Η αποστολή του ΠΟΥ στη Γουχάν αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις με πέντε εβδομάδες.

Η Θία Φίσερ, από τη Δανία, είπε ότι η ομάδα αναμένεται να αναχωρήσει “ακριβώς μετά την Πρωτοχρονιά για μια αποστολή πέντε ή έξι εβδομάδων. Στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται και οι δύο εβδομάδες κατά τις οποίες θα παραμείνουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους. “Η Φάση 1 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, με βάση τους όρους της συμφωνίας, και να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Αν τα έχουμε αυτά όταν φτάσουμε στην Κίνα… θα ήταν φανταστικό. Τότε είμαστε ήδη στη Φάση 2”, εξήγησε.

Ο Κιθ Χάμιλτον, ειδικός στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, ο οποίος θα συμμετάσχει στην αποστολή αυτή,  είπε ότι ένας παρόμοιος, όχι όμως και πανομοιότυπος, ιός εντοπίστηκε σε ένα είδος νυχτερίδας που αποκαλείται Ρινόλοφος του Μεχέλι. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως μεταδόθηκε πρώτα σε κάποιο ζώο ή ενδιάμεσο ξενιστή, προτού να μολύνει τους ανθρώπους. Ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις ζωονόσους, είπε τον περασμένο μήνα ότι τα μέλη της αποστολής θα ήθελαν να πάρουν συνεντεύξεις από τους εργαζόμενους στην αγορά για το πώς μολύνθηκαν από τον ιό. “Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι είναι κατασκευασμένος από τον άνθρωπο”, σχολίασε.

Η Γουχάν έναν χρόνο μετά την πανδημία

Πηγή: BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα