ΑΘΗΝΑ
15:36
|
18.04.2024
Πολλές οι κατηγορίες από ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μέχρι συνέργεια στις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στο Παρίσι έκρινε ένοχους και τους 14 κατηγορούμενους για την εμπλοκή τους σε μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων τζιχαντιστών το 2015 στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Οι επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 εναντίον της συντακτικής ομάδας του σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού “Σαρλί Εμπντό”, εναντίον μιας αστυνομικού και ενός εβραϊκού παντοπωλείου είχαν στοιχίσει τη ζωή 17 ανθρώπων.

Οι έντεκα από τους 14 κατηγορούμενους άκουσαν την ετυμηγορία τους εντός της δικαστικής αίθουσας, ενώ τρεις δικάστηκαν ερήμην. Μία εκ των κατηγορουμένων που δικάστηκε ερήμην ήταν η Χαϊάτ Μπουμεντιέν, η φυγόδικος σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος σκοτώθηκε από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Η Μπουμεντιέν, η οποία διέφυγε στη Συρία μία εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, κρίθηκε ένοχη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για χρηματοδότηση δικτύου τρομοκρατών. Καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 30 ετών. Ο βασικός κατηγορούμενος Αλί Ριζά Πολάτ καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 30 ετών για συνέργεια στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.

Οι κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις απορρίφθηκαν για έξι από τους 11 κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα.

Οι τρεις δράστες των επιθέσεων αδερφοί Σαΐντ και Σαρίφ Κουάσι και ο Αμεντί Κουλιμπαλί είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας ενώ την ευθύνη του περιστατικού είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

Η δίκη αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ξεκίνησε, όμως, σε μια περίοδο που η Γαλλία βρέθηκε εκ νέου αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα επιθέσεων τζιχαντιστικών λόγω των σκίτσων του περιοδικού “Σαρλί Εμπντό” με τον προφήτη Μωάμεθ και την κυβέρνηση Μακρόν να προχωρεί στη λήψη αμφιλεγόμενων νομοθετικών μέτρων που δείχνουν να αναβιώνουν την ισλαμοφοβία στη χώρα και να στοχοποιούν την κοινότητα των Γάλλων στο σύνολό της.

Πηγή: BBC, Guardian



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα