ΑΘΗΝΑ
13:42
|
20.04.2024
Εντατικές διαπραγματεύσεις με συγκρατημένη αισιοδοξία σε ΕΕ, και Βρετανία...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύσκολη αλλά όχι απίθανη χαρακτήρισε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, την επίτευξη μίας συμφωνίας για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΕΕ) το αργότερο ως την Κυριακή.

Ο Μπαρνιέ διέκρινε “πρόοδο” επισημαίνοντας ότι στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης “η διαφάνεια και η ενότητα είναι σημαντικότερες από ποτέ!”. Ενημερώνοντας μέλη του ευρωκοινοβούλιου διαβεβαίωσε πως θα υπογραφεί συμφωνία “μόνον εφόσον προστατεύονται τα συμφέροντα και οι αρχές της ΕΕ”.

Σε αυτή την περίπτωση το ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να συγκλιθεί εκτάκτως στις 28 Δεκέμβρη για να εγκρίνει μία συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις με το ΗΒ.

Ωστόσο, την συγκρατημένη αισιοδοξία του δεν φάνηκε να συμμερίζεται ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, καθώς εκτίμησε πως μολονότι οι διαπραγματευτές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος που λήγει στις 31 Δεκέμβρη δίχως συμφωνία…

«Μια έξοδος στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η Αυστραλία, παραμένει η πιθανότερη έκβαση και γι’ αυτό σχεδιάζουμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο, αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εάν είναι δυνατόν» εξήγησε.

Ιδιαίτερα μικρές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνία είχαν άλλοι διπλωμάτες και ένας αξιωματούχος της ΕΕ που προέβλεψαν ότι ούτε αύριο θα υπάρξει μία νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Κυρίως γιατί παραμένει μεγάλη η απόσταση σε θέσεις των δύο πλευρών κυρίως πάνω στο ζήτημα της αλιείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα