ΑΘΗΝΑ
08:36
|
07.05.2024
Είναι καθήκον της αστυνομίας να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες. Δεν το έκαναν για μένα, λέει η Ανζανέτ Γιάνγκ ζητώντας δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2019, η Αφροαμερικανίδα κοινωνική λειτουργός Ανζανέτ Γιάνγκ βρισκόταν στο σπίτι της, όταν η αστυνομία του Σικάγου έκανε καταδρομική επιδρομή στο διαμέρισμά της, σπάζοντας την πόρτα του και περνώντας της αμέσως χειροπέδες ενώ η γυναίκα ήταν ακόμη γυμνή.

Δύο χρόνια αργότερα η Ανζανέτ Γιάνγκ ζητά δικαιοσύνη αφού οι τοπικές αρχές του Σικάγου, προσπάθησαν να αποτρέψουν το δίκτυο CBS να μεταδώσει το βίντεο της σύλληψής της.

Το βίντεο του περιστατικού, μεταδόθηκε τελικά αυτή την εβδομάδα από το CBS, προκαλώντας αποτροπιασμό αλλά και οργή στην τοπική κοινωνία.

“Είστε σε λάθος σπίτι”, ακούγεται να φωνάζει η έντρομη Γιάνγκ στους αστυνομικούς, την ώρα που εισβάλλουν στο σπίτι της κι ενώ κρατά μια κουβέρτα προσπαθώντας να καλυφθεί. “Δεν ξέρω καν τι κάνετε”, συνεχίζει.

“Αν έκανα μια λάθος κίνηση, νόμιζα ότι θα με πυροβολούσαν” λέει με δάκρυα στα μάτια, στο CBS η Γιάνγκ φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φωτογραφία της Μπριόνα Τέιλορ και τη λεζάντα “Είμαι αυτή”.

H Μπριόνα Τέιλορ δολοφονήθηκε από αστυνομικά πυρά τον Μάρτιο, έπειτα από την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά που διεξήγαγαν εναντίον του πρώην φίλου της

Χθες, η δήμαρχος του Σικάγο, Λόρι Λάιτφουτ, δήλωσε ότι η θέαση του βίντεο της προκάλεσε αποτροπιασμό.

“Μου προκάλεσε αποτροπιασμό ως άνθρωπο, ως Αφροαμερικανίδα και ως γονέα”, κατήγγειλε η Λάιτφουτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Η αξιοπρέπεια της Γιάνγκ, αυτή που εκείνη και όλοι μας αξίζουμε, της αφαιρέθηκε και αυτό είναι απλώς αδικαιολόγητο”, τόνισε.

Η δήμαρχος επέκρινε επίσης την αστυνομία η οποία προσπάθησε να εμποδίσει το δίκτυο CBS να μεταδώσει το βίντεο από την επιδρομή της στο σπίτι της Ανζανέτ Γιάνγκ.

Όταν η Λάιτφουτ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους την Τρίτη, γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας της, απαγορεύτηκε στο CBS να προβάλλει το βίντεο της καταδρομικής επιδρομής στο σπίτι της Γιάνγκ, η δήμαρχος απάντησε ότι “δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή της” καθώς συνέβη προτού αναλάβει τα καθήκοντά της στον δήμο.

Ωστόσο, το CBS μετέδωσε ότι η Λάιτφουτ ήταν δήμαρχος όταν η αστυνομία του Σικάγο απέρριψε το αίτημα της Γιάνγκ να αποκτήσει πρόσβαση στο βίντεο, ενώ προσέφυγε δικαστικά προκειμένου αυτό να μην μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σε μια δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Keenan Saulter, δικηγόρος της Γιάνγκ, χαρακτήρισε την αντιμετώπισή της από την αστυνομία ως παράδειγμα του διαφορετικού τρόπου που αντιμετωπίζονται από την αστυνομία οι μαύροι πολίτες. “Εάν η Γιάνγκ ήταν μια νεαρή λευκή γυναίκα, ας είμαστε ειλικρινείς – η αντίδραση θα ήταν η ίδια; Δεν νομίζω ότι θα ήταν”, καταλήγει.

Η περιπέτεια της Γιάνγκ έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες περιστατικά ωμής βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας του Σικάγου που ενεργεί με λανθασμένες πληροφορίες και χωρίς να πραγματοποιεί σοβαρούς προελέγχους.

“Είναι καθήκον της αστυνομίας να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες”, δήλωσε η Γιάνγκ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. “Λοιπόν, δεν το έκαναν αυτό για μένα. Δεν νοιάζονται για εμένα. Έτσι, ναι, θα ζητούσα να λογοδοτήσουν” κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα