ΑΘΗΝΑ
13:41
|
26.04.2024
Δέκα πολιτείες των ΗΠΑ ανοίγουν ένα ακόμα μέτωπο εναντίον του ψηφιακού κολοσσού της Google.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δέκα πολιτείες των ΗΠΑ υπέβαλαν μηνύσεις σε βάρος της Google για παράνομο μονοπώλιο στις διαδικτυακές διαφημίσεις.  

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ανακοίνωσε κατέθεσε μήνυση κατά της Alphabet Inc. για λογαριασμό ενός συνασπισμού Πολιτειών, οι οποίες καταλογίζουν στην Google στρατηγική χειραγώγησης της αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. 

“Αυτός ο Γολιάθ του διαδικτύου εκμεταλλεύτηκε την ισχύ του για να χειραγωγήσει την αγορά, να καταστρέψει τον ανταγωνισμό και να βλάψει εσάς, τους καταναλωτές” σημείωσε ο εισαγγελέας το Τέξαας, Κεν Πάξτον, στη δήλωσή του χθες, Τετάρτη 16/12. Τη μήνυση κατά της Google συνυπογράφουν οι πολιτείες Αρκάνσας, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μισισίπι, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Γιούτα. 

Η Google εξασφαλίζει μεγάλο μέρος των κερδών της από τις διαφημίσεις, με τη μητρική εταιρεία να καταγράφει έσοδα 37,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συγκεκριμένη πηγή στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταγγείλει την Google για παράνομη κατστολή του ανταγωνισμού στον τομέα των ηλεκτρονικών διαφημίσεων, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με πολιτείες των ΗΠΑ κατηγορούν την εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές στο κομμάτι των διαδικτυακών αναζητήσεων.  

Στις 20 Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε επίσης υποβάλει μήνυση σε βάρος τη Google, κατηγορώντας την εταιρεία πως λειτουργεί ως “κλειδοκράτορας” στο Διαδίκτυο, μέσω συμφωνιών που αποκλείουν με παράνομους τρόπους τους ανταγωνιστές της.

Στη δική του μήνυση, το υπουργείο Δικαιοσύνης εστιάζει στις σχέσεις τις Google με την Apple, υποστηρίζοντας πως η Google δίνει δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις σε κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, παρόχους συμβολαίων και εταιρείες εφαρμογών περιήγησης, ώστε να διατηρήσουν το Google Chrome ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης. Δημοσίως, η μητρική Alphabet παραδέχεται ότι πληρώνει άλλες εταιρείες για την ‘κίνηση’ των ηλεκτρονικών αναζητήσεων. Αναλυτές εκτιμούν πως η Google καταβάλει στην Apple περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τέτοιες υπηρεσίες. 

Σε άλλα μέτωπα η Apple και η Google λειτουργούν ευθέως ανταγωνιστικά, αλλά διατηρούν μια συμφωνία 8 εώς 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης, που ζητά από την Google να δικαιολογήσει γιατί απαγορεύει σε άλλες πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων να λειτουργούν στα διαφημιστικά της δίκτυα. 

Η Google δεν σχολίασε ακόμα επισήμως τη νέα μήνυση, αλλά στο παρελθόν η εταιρεία έχει αρνηθεί όλες τις σχετικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δραστηριοποιείται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές και πως οι υπηρεσίες της ωφελούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα