ΑΘΗΝΑ
06:48
|
26.04.2024
Ο Δένδιας διαβεβαίωσε τον Γκουαϊδό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ "το καθεστώς Μαδούρο".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό, ο ενορχηστρωτής και ηγέτης του αποτυχημένου πραξικοπήματος για την ανατροπή του πρόεδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας, είχε χθες Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση στη σελίδα της Εθνοσυνέλευσης, εξέλαβε την στήριξη της Ελλάδας και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ποτέ το “καθεστώς” του Μαδούρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, “ο Γκουαϊδό ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα, από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει γενικότερα η Βενεζουέλα”.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ,ο (κατά την ελληνική κυβέρνηση) “μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας” παρατήρησε ότι “η Τουρκία βοηθάει έμπρακτα το καθεστώς Μαδούρο να αποφεύγει τις επιπτώσεις του εμπάργκο που έχει επιβληθεί” (από την Ουάσινγκτον).

Από πλευράς του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε “τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν ελεύθερα τους αντιπροσώπους τους και υπογράμμισε ότι οι δημοκρατικές αξίες είναι διαχρονικές”.

Τι λέει η πλευρά Γκουαϊδό

Το επιτελείο Γκουαιδό, από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης presidenciave, μας τα λέει διαφορετικά καθώς τονίζει ότι ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στον Γκουαϊδό “την υποστήριξη της Ελλάδας στη διατήρηση του Κοινοβουλίου ως του τελευταίου προμαχώνα της ‘νόμιμης θέλησης του λαού'”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση κατά την τηλεδιάσκεψη ο “Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης”, ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια γι’ αυτή την υποστήριξη, αφενός “εκ μέρους των Βενεζουελάνων που δεν έχουν παραιτηθεί από τον αγώνα” και αφετέρου εκ μέρους των βουλευτών που παραμένουν “σταθεροί και ακλόνητοι παρά τις διώξεις τους εκβιασμούς, τι απειλές και ακόμη και τις απαγωγές που ανέλαβε το καθεστώς για τον εκμηδενισμό των δημοκρατικών δυνάμεων”.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Γκουαϊδό ανέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ότι το εθνικό Κοινοβούλιο που εκλέχτηκε το 2015 από 14 εκατ. Βενεζουελάνους, πρέπει να συνεχίσει το έργο του μέχρι να διεξαχθούν “ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές και για να γίνει αυτό θα πρέπει να “παραμείνουμε σταθεροί στον αγώνα για τη δημοκρατία στη χώρα και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την συνταγματική τάξη στα θεσμικά όργανα”.

Όσον αφορά, εκείνο που το επιτελείο Γκουαϊδό αποκαλεί “Λαϊκή Διαβούλευση της 12ης Δεκεμβρίου”, αναφέρεται ότι έδειξε, μεταξύ άλλων, “τον δείκτη αποδοκιμασίας που έχει ο Μαδούρο και το καθεστώς του”, τονίζοντας ότι, “σε αντίθεση με μια εκλογική διαδικασία, ήταν μια διαδικασία συμμετοχής των πολιτών που πραγματοποιήθηκε χωρίς κρατική, ηλεκτρονική υποδομή, στο πλαίσιο ενός κατασταλτικού περιβάλλοντος και με εθελοντές που στερούνται συνδεσιμότητας, βενζίνης και άλλων υπηρεσιών σε μία χώρα που βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης”.

O κάποτε αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, χαρακτήρισε το φιάσκο της ψηφοφορίας που επιχείρησε ως μία “ολοκληρωμένη και επιτυχημένη αποστολή” που κατάφερε να κάνει τους Βενεζουελάνους “να ψηφίσουν ηλεκτρονικά και αυτοπροσώπως”.

Η ανακοίνωση της πλευράς Γκουαϊδό επιβεβαιώνει ότι, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος, είπε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι “η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεργάζεται με το καθεστώς Μαδούρο για να αποφύγει τις κυρώσεις του εμπάργκο που έχει επιβληθεί”.

Τέλος, σύμφωνα με τον Γκουαϊδό, “ο Υπουργός Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνωρίσει το 2021 το καθεστώς του Μαδούρο”.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο παλαι ποτέ αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος, Χουάν Γκουαΐδό κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας σε αποχή στις εκλογές της έκτης Δεκεμβρίου, διενεργώντας παράλληλα μια αρκετά ύποπτη online ψηφοφορία για την εθνοσυνέλευση και παρ’ότι εκλέχτηκε νέα εθνοσυνέλευση, ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν “μεταβατικό πρόεδρο”.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να απονομιμοποιήσουν τις εκλογές, και την αποικιοκρατικής φύσης δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εκλογικοί παρατηρητές από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων βουλευτές και πρώην πρόεδροι από χώρες της Λατινικής Αμερικής, διαβεβαίωσαν ότι η έκτη Δεκεμβρίου ήταν μία εξαιρετικά ήρεμη και αδιάβλητη διαδικασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα